Kaartautomaat, NS

Papieren kortingskaartje voorlopig niet afgeschaft

Kaartautomaat, NS

Het papieren kortingskaartje wordt op 20 maart nog niet afgeschaft. Dat heeft de NS bekendgemaakt. De spoorvervoerder gaat daarmee in op de wens van de regionale vervoerders die woensdag opriepen om voorlopig af te zien van de afschaffing. Het papieren kortingskaartje zou vanaf 20 maart in het geheel overgaan op de OV-chipkaart. De regionale vervoerders willen eerst een impactanalyse doen voordat de OV-chipkaart verder wordt doorgevoerd.

Woordvoerder Roos Zevenboom van FMN: “Wij zijn blij dat dit nu toch is uitgesteld. We moeten er eerst samen voor zorgen dat de tarieven goed zijn. Als de NS ons de cijfers verstrekt, dan kunnen wij een goede impactanalyse doen. Daarna kunnen we de nodige aanpassingen doorvoeren.”

Impact

De regionale vervoerders vrezen dat de afschaffing van het kortingskaartje tot grote prijsverschillen zal leiden. “Dat willen wij niet en dat willen de reizigers ook niet”, stelt Zevenboom. Dit effect was voor de regionale spoorvervoerders nog niet direct zichtbaar, omdat op dit moment maar 25 procent van de reizigersinkomsten via de OV-chipkaart en maar liefst nog 75 procent via een papieren kaartje verloopt.

Het afschaffen van het papieren kortingskaartje heeft waarschijnlijk een behoorlijke impact op een grote reizigersgroep. FMN vermoedt dat dit mede voortkomt uit het feit dat regionale vervoerders hun opbrengsten kregen vanuit een door NS beheerd opbrengstenverdeelsysteem dat MidT (Meten in de Trein) heet. Zevenboom: “Het is een Blackbox waar NS ons geen toegang toe geeft.”

Reizigerskilometers

FMN zegt al jaren bezwaar te maken tegen dit niet-transparante systeem dat in handen is van NS. “Als de werkelijk gereden reizigerskilometers hoger zijn dan NS de regionale spoorvervoerders toebedeelde in het verleden, is de omschakeling niet goed gegaan. Het lijkt er nu op dat er meer reizigers gebruik hebben gemaakt van de regionale lijnen dan NS de regionale vervoerders heeft toebedeeld”, aldus Zevenboom.

De regionale vervoerders willen dat er zo snel mogelijk wordt overgegaan op de OV-chipkaart. Zevenboom: “Het is erg duur om met twee systemen naast elkaar te werken, maar voordat we overgaan moeten we zorgen dat de tarieven in orde zijn. Daarvoor  hebben we de medewerking van de NS nodig.”

Tarieven

Woordvoerder Eric Trinthamer van de NS: “Wij gaan in de wens van de regionale vervoerders mee om het kortingskaartje voorlopig nog niet af te schaffen. De regionale vervoerders hebben via de invoering van de OV-chipkaart hun hogere tarieven doorgevoerd. We geven ze nu de kans om hun hogere tarieven voor doorgaande reizen met de OV-chipkaart terug te draaien.”

Lees ook: Regionale vervoerders: schaf papieren kortingskaartje niet af

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Papieren kortingskaartje voorlopig niet afgeschaft | OVPro.nl
Kaartautomaat, NS

Papieren kortingskaartje voorlopig niet afgeschaft

Het papieren kortingskaartje wordt op 20 maart nog niet afgeschaft. Dat heeft de NS bekendgemaakt. De spoorvervoerder gaat daarmee in op de wens van de regionale vervoerders die woensdag opriepen om voorlopig af te zien van de afschaffing. Het papieren kortingskaartje zou vanaf 20 maart in het geheel overgaan op de OV-chipkaart. De regionale vervoerders willen eerst een impactanalyse doen voordat de OV-chipkaart verder wordt doorgevoerd.

Woordvoerder Roos Zevenboom van FMN: “Wij zijn blij dat dit nu toch is uitgesteld. We moeten er eerst samen voor zorgen dat de tarieven goed zijn. Als de NS ons de cijfers verstrekt, dan kunnen wij een goede impactanalyse doen. Daarna kunnen we de nodige aanpassingen doorvoeren.”

Impact

De regionale vervoerders vrezen dat de afschaffing van het kortingskaartje tot grote prijsverschillen zal leiden. “Dat willen wij niet en dat willen de reizigers ook niet”, stelt Zevenboom. Dit effect was voor de regionale spoorvervoerders nog niet direct zichtbaar, omdat op dit moment maar 25 procent van de reizigersinkomsten via de OV-chipkaart en maar liefst nog 75 procent via een papieren kaartje verloopt.

Het afschaffen van het papieren kortingskaartje heeft waarschijnlijk een behoorlijke impact op een grote reizigersgroep. FMN vermoedt dat dit mede voortkomt uit het feit dat regionale vervoerders hun opbrengsten kregen vanuit een door NS beheerd opbrengstenverdeelsysteem dat MidT (Meten in de Trein) heet. Zevenboom: “Het is een Blackbox waar NS ons geen toegang toe geeft.”

Reizigerskilometers

FMN zegt al jaren bezwaar te maken tegen dit niet-transparante systeem dat in handen is van NS. “Als de werkelijk gereden reizigerskilometers hoger zijn dan NS de regionale spoorvervoerders toebedeelde in het verleden, is de omschakeling niet goed gegaan. Het lijkt er nu op dat er meer reizigers gebruik hebben gemaakt van de regionale lijnen dan NS de regionale vervoerders heeft toebedeeld”, aldus Zevenboom.

De regionale vervoerders willen dat er zo snel mogelijk wordt overgegaan op de OV-chipkaart. Zevenboom: “Het is erg duur om met twee systemen naast elkaar te werken, maar voordat we overgaan moeten we zorgen dat de tarieven in orde zijn. Daarvoor  hebben we de medewerking van de NS nodig.”

Tarieven

Woordvoerder Eric Trinthamer van de NS: “Wij gaan in de wens van de regionale vervoerders mee om het kortingskaartje voorlopig nog niet af te schaffen. De regionale vervoerders hebben via de invoering van de OV-chipkaart hun hogere tarieven doorgevoerd. We geven ze nu de kans om hun hogere tarieven voor doorgaande reizen met de OV-chipkaart terug te draaien.”

Lees ook: Regionale vervoerders: schaf papieren kortingskaartje niet af

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.