ov-chipkaart, inchecken

Dubbel opstaptarief nu voor alle reizigers verdwenen

Alle reizigers met een OV-chipkaart hoeven vanaf 20 maart geen dubbel opstaptarief meer te betalen als ze overstappen van de ene naar de andere treinvervoerder. Voor de meeste reizigers was dat al het geval sinds 1 januari van dit jaar. Het probleem is nu ook opgelost voor de studenten en treinpassagiers in het noorden van het land.

De Tweede Kamer en consumentenorganisatie hebben het probleem van het dubbele opstaptarief voor treinreizigers aangezwengeld. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft vervolgens actie ondernomen om een einde te maken aan die situatie om te voorkomen dat reizigers met een OV-chipkaart duurder uit zijn dan met een papieren kaartje.

Basistarief

Voor overstappen binnen stad- en streekvervoer gold al dat er slechts één keer een basistarief in rekening wordt gebracht als de overstap binnen 35 minuten gebeurt. Dat basistarief voor zowel trein, bus, metro en tram bedraagt 0,86 euro voor 2013.

Het ministerie compenseert de vervoerders met 1,2 miljoen euro voor de inkomsten die ze in 2013 mislopen door het verdwijnen van het dubbele opstaptarief. Voor de drie jaar daarna wordt de inkomstenderving betaald uit het beperkt verhogen van de tarieven op het hoofdrailnet en het regionale spoor. Na 2016 worden de misgelopen inkomsten in de regio volledig gefinancierd in de regionale concessie.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Dubbel opstaptarief nu voor alle reizigers verdwenen”

Joop Versluijs|14.03.15|08:42

Er nog steeds een dubbel basistarief gerekend.
1 Instappen op lijn binnen geldigheidsgebied geen basistarief, lijn gaat over grens van Regio-gebied: rekent 1e keer basistarief.
2 stapt over op dezelfde vervoerder, denkt dat de lijn gekoppeld is aan Regio-gebied, maar is buiten het Regio-gebied; checkt in als Regio-abonnement, maar buiten de ster-waarde: 2e keer basistarief.
Overstap binnen 35 minuten op andere vervoerder, al zijnde geen lijn in het gekozen ster-gebied: 3e basistarief.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Dubbel opstaptarief nu voor alle reizigers verdwenen | OVPro.nl
ov-chipkaart, inchecken

Dubbel opstaptarief nu voor alle reizigers verdwenen

Alle reizigers met een OV-chipkaart hoeven vanaf 20 maart geen dubbel opstaptarief meer te betalen als ze overstappen van de ene naar de andere treinvervoerder. Voor de meeste reizigers was dat al het geval sinds 1 januari van dit jaar. Het probleem is nu ook opgelost voor de studenten en treinpassagiers in het noorden van het land.

De Tweede Kamer en consumentenorganisatie hebben het probleem van het dubbele opstaptarief voor treinreizigers aangezwengeld. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft vervolgens actie ondernomen om een einde te maken aan die situatie om te voorkomen dat reizigers met een OV-chipkaart duurder uit zijn dan met een papieren kaartje.

Basistarief

Voor overstappen binnen stad- en streekvervoer gold al dat er slechts één keer een basistarief in rekening wordt gebracht als de overstap binnen 35 minuten gebeurt. Dat basistarief voor zowel trein, bus, metro en tram bedraagt 0,86 euro voor 2013.

Het ministerie compenseert de vervoerders met 1,2 miljoen euro voor de inkomsten die ze in 2013 mislopen door het verdwijnen van het dubbele opstaptarief. Voor de drie jaar daarna wordt de inkomstenderving betaald uit het beperkt verhogen van de tarieven op het hoofdrailnet en het regionale spoor. Na 2016 worden de misgelopen inkomsten in de regio volledig gefinancierd in de regionale concessie.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Dubbel opstaptarief nu voor alle reizigers verdwenen”

Joop Versluijs|14.03.15|08:42

Er nog steeds een dubbel basistarief gerekend.
1 Instappen op lijn binnen geldigheidsgebied geen basistarief, lijn gaat over grens van Regio-gebied: rekent 1e keer basistarief.
2 stapt over op dezelfde vervoerder, denkt dat de lijn gekoppeld is aan Regio-gebied, maar is buiten het Regio-gebied; checkt in als Regio-abonnement, maar buiten de ster-waarde: 2e keer basistarief.
Overstap binnen 35 minuten op andere vervoerder, al zijnde geen lijn in het gekozen ster-gebied: 3e basistarief.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.