Station, Haarlem, trein, NS

Treinen en stations beter bereikbaar voor gehandicapten

Station, Haarlem, trein, NS

Treinen en treinstations zijn in 2012 een stuk toegankelijker geworden voor doven, slechthorenden, blinden, slechtzienden en mensen met een motorische beperking. 

ProRail heeft de bereikbaarheid van perrons verbeterd door het plaatsen van liften of het aanleggen van een zogenaamde hellingsbaan. Daarnaast is de perronhoogte aangepast, zodat een gelijksvloerse overstap in de treinen mogelijk is. Verder maakte de spoorbeheerder tal van andere kleine aanpassingen op alle stations die het reizen met beperkingen gemakkelijker maakt.

Invalidentoilet

De NS nam 21 gemoderniseerde dubbeldeksvoertuigen in gebruik met een invalidentoilet en betere deurknopbediening voor mensen met een beperking. Ook zijn in honderd intercity’s schermen met actuele reisinformatie geplaatst. Dit is belangrijk voor mensen met een auditieve beperking.

De maatregelen zijn onderdeel van het project ‘Flankerend beleid toegankelijkheid OV-keten’ waarmee in 2012 is gestart. Daarbij is onder meer aandacht voor de ‘durf’ van reizigers met een beperking om met het openbaar vervoer te reizen.

Zelfstandig reizen

Het project heeft als doel dat mensen met een auditieve, visuele of motorische functiebeperking in 2030 zelfstandig gebruik kunnen maken van stations en treinen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.