Marc Descheemaecker, topman, NMBS

Belgen stoppen met Fyra en verbreken contract AnsaldoBreda

De Belgische spoorwegen NMBS stoppen met de hogesnelheidstrein Fyra. Het contract met treinbouwer AnsaldoBreda wordt verbroken. Dat bevestigde Marc Descheemaecker, bestuurder van de NMBS, vrijdagmiddag op een persconferentie. De Belgen hebben totaal geen vertrouwen meer in de Italiaanse treinbouwer. Er is nog geen enkele oplossing doorgevoerd. Het zou volgens de NMBS ongeveer twee jaar duren om de treinen weer op het spoor te krijgen. Descheemaecker somde tijdens de persconferentie de grote problemen met de treinen op: losse platen aan de onderkant, losgeraakte metalen plinten aan de bovenkant, roestvorming op een nog nieuwe trein, het risico op lekken van sneeuw in de elektronische componenten. Hij sprak over ‘belangrijke en onaanvaardbare veiligheidsrisico’s’. Ook het remsysteem was volgens Descheemaecker niet op orde.

NMBS

NMBS heet op dit moment nog geen treinen afgenomen van de Italianen. Nederland heeft er daarentegen wel negen afgenomen, waarvan er nog twee getest kunnen worden. Nederland heeft in totaal zestien Fyra’s besteld. 

Het Italiaanse bedrijf bevindt zich volgens Descheemaecker financieel ‘in moeilijk vaarwater’ en staat al een aantal jaar te koop.

Alles bij elkaar opgeteld heeft de NMBS besloten het contract met AnsaldoBreda te verbreken. 

In het najaar moeten er volgens Descheemaecker twaalf dagelijkse verbindingen rijden tussen Nederland en België. Ook het aantal Thalys-verbindingen zou mogelijk omhoog kunnen van negen naar twaalf per dag. Andere oplossingen moeten nog besproken worden met de NS, concludeerde de baas van de NMBS.

NS

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de NS moeten nog reageren op het besluit van de NMBS. Het ministerie is nog in afwachting de resultaten van het technische onderzoek van de NS. Dat wordt in juni verwacht.

De Tweede Kamer en de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers meldden woensdag in een gezamenlijk verklaring dat er onderzoek moeten worden gestart naar ‘een permanent alternatief voor of naast de Fyra’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.