station, Almere Buiten

Inspectie grijpt niet in bij volle treinen Almere

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) grijpt niet in bij volle treinen tussen Almere Buiten en Amsterdam. Rover had de Inspectie al op 2 april ingeschakeld wegens aanhoudende meldingen van volle treinen op onder meer dit traject. Op basis van een meting op 1 juli, concludeert de Inspectie nu dat ingrijpen niet nodig is. Rover tekent bezwaar aan en eist een uitgebreider onderzoek.

Reizigersorganisatie Rover: “Op basis van een meting op één dag kan nauwelijks een objectief beeld worden gevormd van de gemiddelde bezetting van treinen op het traject. Bovendien was de meetdag niet representatief. De drukste dag in het OV valt niet op maandag, zeker niet op een maandag waarop studenten en scholieren al vakantie hebben.”

Klachten

Rover stuurde een brief naar de Inspectie vanwege aanhoudende klachten over volle treinen tussen Amsterdam en Almere. Nadat meerdere reizigers hadden gemeld te zijn flauw gevallen of onwel te zijn geworden, concludeerde de reizigersorganisatie dat de situatie onveilig was. Tijdens een gesprek met de Inspectie werden naast Almere-Amsterdam ook de trajecten Deventer-Utrecht, Amsterdam-Zaandam en Utrecht-Den Haag besproken.

De Inspectie heeft Rover laten weten met NS in gesprek te zijn geweest. NS heeft erkend dat er signalen zijn dat reizigers zijn flauwgevallen, ook zijn er problemen met deuren gesignaleerd. NS erkent dat er preventief langere treinen ingezet hadden moeten worden op het traject Amsterdam-Almere.

Controles

De Inspectie voerde op 1 juli controles uit op station Almere Buiten en concludeerde dat er voldoende vrije plaatsen in de trein beschikbaar waren, al kwam een enkele trein wel helemaal vol het station binnenrijden. Omdat NS bovendien over het juiste veiligheidscertificaat beschikt, ziet de Inspectie geen reden tot ingrijpen.

Rover is het daar niet mee eens en tekent daarom bezwaar aan. De reizigersorganisatie vraagt de Inspectie na de (zomer)vakantie opnieuw te meten, op meerdere dagen en het liefst op meerdere stations tussen Amsterdam en Almere.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.