Staking, schoonmakers, NS, januari 2012

Geen gedwongen ontslagen voor treinschoonmakers NS

Staking, schoonmakers, NS, januari 2012

Er vallen geen gedwongen ontslagen bij de treinschoonmakers van de NS. Dankzij een onderhandelingsresultaat tussen FNV Schoonmaak, de vakbond van schoonmakers en Hago Rail Services (HRS) is er voorlopig zekerheid voor 78 treinschoonmakers. Er is afgesproken dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Dit is een overwinning voor de schoonmakers die vorige maand nog actie voerden bij het hoofdkantoor van opdrachtgever NS/NedTrain.

De schoonmakers dreigden hun baan te verliezen door financiële problemen bij HRS, omdat bij de aanbesteding van het treinschoonmaakwerk, HRS en opdrachtgever NS/NedTrain minder uren voor de schoonmaak hadden berekend dan er in de praktijk zijn ingezet. HRS is als enige partij verantwoordelijk voor de interne reiniging van alle drieduizend treinen van NS Reizigers in Nederland.

Verlies banen

In totaal 140 medewerkers (uitzendkrachten en schoonmakers) met aflopende tijdelijke contracten raakten hierdoor hun baan al kwijt. HRS wilde afscheid nemen van nog eens 32 schoonmakers met een vast dienstverband. Deze blijven nu bij HRS in dienst en worden op andere locaties of op ander werk ingezet. Daarnaast is er een vrijwillige vertrekregeling getroffen.

Treinschoonmaker Kapi Lijfrock: “We zijn blij dat we nu zekerheid hebben over onze banen. Maar eigenlijk is het jammer dat het zo ver heeft moeten komen. De problemen van HRS zijn niet onze schuld, maar de bezuinigingen worden wel over onze rug uitgevoerd.”

Schone trein

“Wij zijn trotse treinschoonmakers. Dankzij ons kunnen reizigers iedere dag in een schone trein zitten. Althans, dat is wat wij graag willen. Doordat onze tijdelijke collega’s hun baan wel hebben verloren, moeten wij met minder collega’s de treinstellen schoonmaken. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. En dat willen wij niet”, aldus Lijfrock.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.