Syntustrein

Keolis betaalde één euro voor aandelen Syntus

Keolis heeft vorig jaar augustus een euro aan NS betaald voor de overname van de helft van de aandelen van Syntus. Volgens de NS werd het aandeel verkocht aan Keolis omdat Syntus niet bij de “core business past” van de spoorvervoerder en beter af zou zijn met één aandeelhouder.

NS waardeerde het eigen aandeel in Syntus tot de verkoop op elf miljoen euro. Dat betekent dat de spoorvervoerder elf miljoen verlies leed op de transactie. Dat blijkt uit de jaarverslagen van de twee bedrijven, zo meldt OV-Magazine.

Faillissement

De NS stak voordat de spoorvervoerder zijn belang aan Keolis verkocht nog miljoenen in Syntus om te voorkomen dat het regionale vervoersbedrijf failliet zou gaan. Syntus leed in 2011 vijf miljoen verlies en vorig jaar ruim tien miljoen op een omzet van een kleine honderd miljoen euro. Aandeelhouders moesten in juni 2012 nog bijspringen vanwege dreigende, financiële problemen.

De geldproblemen ontstonden omdat er te laag was ingeschreven bij de aanbestedingen van de concessies Veluwe, Midden-Overijssel en Twente, waar Syntus in december gaat rijden. Voor alle drie de concessies zijn bezuinigingsplannen doorgevoerd, zonder dat het reisaanbod is beperkt.

Herstelplan

Syntus zit inmiddels midden in een herstelplan dat het bedrijf weer in de zwarte cijfers moet helpen. Dat zou volgend jaar moeten gebeuren. Het is onbekend hoeveel miljoenen euro’s er in Syntus is gestoken.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.