wissel, spoor

Herstel wissel Zwolle-Lelystad duurt een week langer

wissel, spoor

Het hogesnelheidswissel op het spoortraject tussen Dronten en Zwolle is naar verwachtig pas over een week gerepareerd. Dat meldt ProRail vrijdag. De spoorbeheerder meldde eerder dat op zijn vroegst vrijdag weer sprinters tussen Dronten en Zwolle konden rijden, maar dat duurt nu een week langer. Om het wissel te repareren wordt zowel de Hanzelijn (Lelystad-Zwolle) als de Veluwelijn (Amersfoort-Zwolle) langdurig buitendienst gesteld. Op deze trajecten kunnen er intercity’s op dit traject rijden, maar geen sprinters.

Er zijn minder sporen beschikbaar omdat het wissel niet volledig kan worden gebruikt. Snel herstel van het wissel is volgens ProRail lastig omdat er geen treinen over het spoor kunnen rijden tijdens de werkzaamheden. De spoorbeheerder bekijkt nu hoe de werkzaamheden het beste kunnen worden ingepland.

Herstel

Voor het herstel van het hogesnelheidswissel zijn meerdere onderdelen nodig. ProRail is dinsdag gestart met het verzamelen van de benodigde onderdelen, het inmeten en het op maat maken van de onderdelen. Nu kijkt de spoorbeheerder wanneer het definitieve herstel kan plaatsvinden.

Een passagierstrein heeft maandag een hogesnelheidswissel bij de Hanzebrug kapot gereden na het passeren van een rood sein. Daardoor is het al sinds maandag niet mogelijk voor stoptreinen om over dit traject te rijden. Woordvoerder Jouke Schaafsma van ProRail: “Een hogesnelheidswissel heeft meer bewegende delen dan een normaal wissel. De schade daarvan loopt in de tonnen.”

Onderzoek

ProRail en de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoeken hoe het kan dat de trein het rood sein passeerde.

Lees ook:

Defecte wissel bij Zwolle op zijn vroegst pas vrijdag hersteld

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.