Kaartautomaat, tickets, reizigers, station, Breda

‘NS mag hogere kosten niet doorberekenen in treinkaartje’

De NS wil de prijzen van treinkaartjes volgend jaar gemiddeld met 3,4 procent verhogen. De treinvervoerder berekent daarmee de hogere gebruikersvergoeding voor het spoor per 2015 door aan de reiziger. Dat is onaanvaardbaar, vinden reizigersorganisaties Maatschappij Voor Beter OV en Rover. Zij zeggen dit in reactie op de adviesaanvraag over nieuwe kaartprijzen die de treinvervoerder naar het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) stuurde.

De geschatte inflatie voor 2014 is 2 procent, maar de NS wil de tarieven voor enkele reizen en dagretours met 3,4 procent laten stijgen. Ook trajectabonnementen en stijgen in prijs met een vergelijkbaar bedragen.

Gebruikersvergoeding

De een procent prijsverhoging wil NS gebruiken om de hogere gebruikersvergoeding voor het spoor van 50 miljoen euro per 2015 te kunnen betalen. De reizigersorganisaties vinden het onacceptabel dat de reiziger hiervoor moet opdraaien. Eerder werd al bekend dat de prijs van de treinkaartjes tijdelijk met 0,38 procent wordt verhoogd om het dubbel opstaptarief wanneer met verschillende vervoerders wordt gereisd op te lossen.

Verder wil de NS dat reizigers vanaf 2014 van tevoren bepalen hoe zij willen reizen op trajecten waar zowel met de NS als met andere vervoerders gereisd kan worden. Dat kan volgens Rover op sommige trajecten (zoals Nijmegen-Roermond, Den Bosch-Dordrecht en Zutphen Hengelo) forse prijsstijgingen met zich meebrengen. Dat komt volgens de reizigersorganisatie doordat de NS-trajecten vaak meer kilometers betreffen en NS vanaf 2014 de lokale, vaak duurdere tarieven wil doorberekenen.

Tariefstijging

Maatschappij Voor Beter OV vindt dat de NS met de tariefstijging ‘voor de muziek uitloopt’ en alvast ‘een greep in de portemonnee van de reiziger’ doet. Ook Rover zegt ‘geschrokken’ te zijn van het voornemen van de NS om de prijzen te verhogen.

De reizigersorganisaties gaan de plannen van de NS de komende weken verder bestuderen en zullen daarna met een advies komen.

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “‘NS mag hogere kosten niet doorberekenen in treinkaartje’”

Paul Lamote|08.09.13|13:24

Alsof NS en Mw Mansveld zich iets aantrekken van de reizigersorganisaties. NS is er alleen voor het personeel en voor de overheid, de reiziger is een melkkoe en moet verder zijn kaken op elkaar houden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘NS mag hogere kosten niet doorberekenen in treinkaartje’ | OVPro.nl
Kaartautomaat, tickets, reizigers, station, Breda

‘NS mag hogere kosten niet doorberekenen in treinkaartje’

De NS wil de prijzen van treinkaartjes volgend jaar gemiddeld met 3,4 procent verhogen. De treinvervoerder berekent daarmee de hogere gebruikersvergoeding voor het spoor per 2015 door aan de reiziger. Dat is onaanvaardbaar, vinden reizigersorganisaties Maatschappij Voor Beter OV en Rover. Zij zeggen dit in reactie op de adviesaanvraag over nieuwe kaartprijzen die de treinvervoerder naar het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) stuurde.

De geschatte inflatie voor 2014 is 2 procent, maar de NS wil de tarieven voor enkele reizen en dagretours met 3,4 procent laten stijgen. Ook trajectabonnementen en stijgen in prijs met een vergelijkbaar bedragen.

Gebruikersvergoeding

De een procent prijsverhoging wil NS gebruiken om de hogere gebruikersvergoeding voor het spoor van 50 miljoen euro per 2015 te kunnen betalen. De reizigersorganisaties vinden het onacceptabel dat de reiziger hiervoor moet opdraaien. Eerder werd al bekend dat de prijs van de treinkaartjes tijdelijk met 0,38 procent wordt verhoogd om het dubbel opstaptarief wanneer met verschillende vervoerders wordt gereisd op te lossen.

Verder wil de NS dat reizigers vanaf 2014 van tevoren bepalen hoe zij willen reizen op trajecten waar zowel met de NS als met andere vervoerders gereisd kan worden. Dat kan volgens Rover op sommige trajecten (zoals Nijmegen-Roermond, Den Bosch-Dordrecht en Zutphen Hengelo) forse prijsstijgingen met zich meebrengen. Dat komt volgens de reizigersorganisatie doordat de NS-trajecten vaak meer kilometers betreffen en NS vanaf 2014 de lokale, vaak duurdere tarieven wil doorberekenen.

Tariefstijging

Maatschappij Voor Beter OV vindt dat de NS met de tariefstijging ‘voor de muziek uitloopt’ en alvast ‘een greep in de portemonnee van de reiziger’ doet. Ook Rover zegt ‘geschrokken’ te zijn van het voornemen van de NS om de prijzen te verhogen.

De reizigersorganisaties gaan de plannen van de NS de komende weken verder bestuderen en zullen daarna met een advies komen.

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “‘NS mag hogere kosten niet doorberekenen in treinkaartje’”

Paul Lamote|08.09.13|13:24

Alsof NS en Mw Mansveld zich iets aantrekken van de reizigersorganisaties. NS is er alleen voor het personeel en voor de overheid, de reiziger is een melkkoe en moet verder zijn kaken op elkaar houden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.