Fyra, AnsaldoBreda, hogesnelheidstrein

Rondetafelgesprek over alternatieven Fyra in Tweede Kamer

De commissie voor Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer houdt donderdag een rondetafelgesprek over het vervoer over de hogesnelheidslijn en de alternatieven voor de Fyra V250. Daarbij komen diverse experts uit de OV-sector aan het woord. De hoorzitting vindt voorafgaand aan een overleg tussen staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën plaats.

Het kabinet heeft op 27 september zijn goedkeuring gegeven aan een alternatief dat de NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS hebben opgesteld voor de inzet van de Fyra V250 op de hoge snelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel. NS en NMBS zullen de Fyra V250 niet meer op dat traject inzetten.

Alternatief vervoersaanbod

De commissie voor Infrastructuur en Milieu bespreekt dit alternatief voor het vervoersaanbod op de treinverbindingen Amsterdam – Brussel en Breda – Antwerpen op donderdag met staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu en minister Dijsselbloem van Financiën.

Daaraan voorafgaand organiseert de commissie diezelfde dag een rondetafelgesprek met experts en betrokkenen. Dat wordt gehouden tussen 13.00 en 16.00 uur. Daarna vergadert de commissie van 16.30 tot 20.30 uur met beide bewindslieden. Zowel de rondetafelgesprekken als het overleg met de bewindslieden zijn via de website van de Tweede Kamer te volgen zijn.

Programma rondetafelgesprek

Blok 1: Reizigersorganisaties (13.00 – 13.30 uur):
1. Beneluxpendelaars
2. Rover
3. Maatschappij voor beter OV

Blok 2: Vervoerders en beheerder (13.30 – 14:40 uur):
1. NS
2. Arriva
3. Veolia
4. Thalys
5. Eurostar
6. ProRail

Blok 3: Externe deskundigen (14.40 – 15.10 uur):
1. Chris Jansen (hoogleraar aanbestedingsrecht)
2. Rob Goverde (universitair docent treinverkeer)

Blok 4: Overheden (15.10 – 16.00 uur):
1. Gedeputeerde Van Heugten (provincie Noord-Brabant)
2. Wethouder Akinci (gemeente Breda)
3. Een vertegenwoordiger van de Drechtsteden
4. Een vertegenwoordiger van de gemeente Lansingerland

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van OVPro en hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.