smart phone, gsm

OVinfo Beta wint app-test voor reisinformatie

OVinfo Beta is de winnaar van de grote app-test van Rover. Dat is donderdag bekendgemaakt tijdens Planlab in Amersfoort. De reizigersorganisatie onderzocht samen met een groep reizigers acht apps op onder meer kwaliteit van informatie, snelheid, stabiliteit en gebruikersgemak. OVinfo Beta kreeg een 8,3 als rapportcijfer. In de test eindigde de app Openbaar Vervoer (7,9) als tweede en 9292 (7,3) op de derde plek. Grenzeloze Openbaar Vervoerinformatie (GOVI) had Rover gevraagd om het onderzoek te starten. GOVI is de organisatie van twaalf OV-autoriteiten die actuele reisinformatie levert aan schermen bij haltes en ook aan app’s voor mobiele telefoons.

Waardevolle informatie

OVinfo Beta is gemaakt door ontwikkelaar OVapi en is gratis te downloaden op Google Play. Een versie zonder advertenties komst 1,29 euro.

Sanne van Galen van Rover: “Zowel OVinfo Beta als Openbaar Vervoer geven zowel actuele vertrektijden vanaf de meeste haltes als informatie over de huidige locatie van het voertuig. Dit is waardevolle informatie voor reizigers, want zij kunnen daarmee een inschatting maken of een bus of tram bijvoorbeeld moet wachten omdat de brug open is of omdat het voertuig voor een verkeerslicht staat.”

Favoriete halte

“OVinfo Beta heeft onder meer gewonnen omdat je in de app je favoriete halte kunt aangeven zonder dat je een account hoeft aan te maken”, zegt Van Galen.

OVinfo Beta en Openbaar Vervoer hebben geen planner zoals 9292 en volgens Van Galen is er juist behoefte voor een alternatieve planner naast 9292. “De andere reisplanners die van deur tot deur informatie bieden waren niet betrouwbaar”, zo stelt de Rover-woordvoerder.

Klachten

Over 9292 bleken nogal wat klachten te zijn. “Er kwamen klachten binnen over niet efficiënte wandelroutes, waarbij reizigers moeten omlopen. Ook is de stabiliteit soms slecht, de app crasht soms.”

Volgens Van Galen bestaat er een grote behoefte waarin een planner met actuele vertrektijden wordt gecombineerd. Een combinatie met de NS app zou hier volgens haar een voorbeeld van kunnen zijn.

Test

De test is uitgevoerd door een groep reizigers van diverse leeftijden en met diverse smartphones de apps te laten gebruiken tijdens hun dagelijkse reizen en hiervan verslag te doen.

De apps zijn onder meer getest op juistheid en volledigheid reisinformatie, stabiliteit, gebruiksgemak en overzichtelijkheid. Ook werden de reizigers gevraagd naar de opties die zij nog missen op de huidige markt van OV-apps.

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.