Sprinter, station Almelo

Gedeputeerde Staten Overijssel doen voorstel voor efficiënter en betaalbaar OV

Sprinter, station Almelo

Gedeputeerde Staten van Overijssel willen dat bus- en treindiensten in de provincie in de toekomst efficiënter worden ingezet. Het bestuursorgaan heeft hiertoe een voorstel aan Provinciale Staten gestuurd. Volgens de provincie hebben de rijksbezuinigingen op de OV-budgetten dit jaar in West-Overijssel een tekort van acht miljoen euro tot gevolg. De verwachting is dat dit tekort in de komende jaren nog verder op gaat lopen. 

In het voorstel richten de Gedeputeerde Staten zich onder meer op het kritisch bekijken van frequenties en het opheffen van buslijnen die parallel lopen aan treintrajecten.

Voorstel

In het voorstel wordt daarnaast een efficiëntere inzet van bus- en treindiensten besproken door kritisch te kijken naar inzet van materieel, het aantal reizigers en het opheffen van regiotaxi’s door te zoeken naar een mix van vrijwilligers en professioneel vervoer in de kleine kernen.

Daarnaast worden er in de richting van het Rijk acties ondernomen om bezuinigingen terug te draaien en de verschillen in tarieven tussen bus en trein te verkleinen, zo laat de provincie Overijssel weten.

Alternatief

Ook ontwikkelingen op het gebied van e-learning, webwinkels en krimp in kleine kernen spelen volgens de provincie een rol bij het beter benutten van het openbaar vervoer en de ontwikkeling van alternatief vervoer.

“Hierbij haat het bijvoorbeeld om het spreiden van school- en werktijden, het verbeteren van knoopunten en stations waar auto, fiets en openbaar vervoer samenkomen en de aanpak van bus- en fietsroutes.

Begroting

“De afgelopen jaren hebben we met kleine aanpassingen de begroting voor het openbaar vervoer in evenwicht kunnen houden”, aldus gedeputeerde Gerrit Jan Kok, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Overijssel. “Bezuinigingen vanuit het Rijk, maar ook gestegen kosten in de aanbestedingen van het OV maken dat de balans nu uit evenwicht is en we stevige keuzes moeten maken.”

“Dit voorstel bevat een mix van maatregelen voor een kwalitatief goed en betaalbaar OV. Daarbij spreken we het Rijk aan op haar verantwoordelijkheden. We gaan daarnaast aan de slag met scholen, bedrijven, vervoerders, gemeenten en we kijken welke mogelijkheden onze inwoners zien voor meer maatwerk en alternatief vervoer in dunbevolkte gebieden”, aldus de gedeputeerde.

Concessie

De Gedeputeerde Staten willen de begroting voor het openbaar vervoer uiterlijk in 2018 op orde hebben. Dit in verband met de start van de nieuwe concessie in dat jaar.

De komende periode wordt naar zeggen van de provincie benut om met Provinciale Staten, gemeenten, vervoerders en inwoners om de tafel te gaan en te kijken bij welke lijnen en dienstregelingen de efficiëntie kan worden aangepakt. Ook wordt bekeken welke maatregelen wanneer uitgevoerd kunnen worden.

Keuzes

Gedeputeerde Kok: “We werken nu stapsgewijs aan een nieuw OV. Daarbij zijn we ons ervan bewust dat de stevige keuzes die we nu moeten maken niet altijd zonder pijn gaan voor sommige reizigers. Maar we heffen geen lijnen op waar geen redelijk alternatief tegenover staat.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.