4,5 miljoen euro voor herinrichting stationsomgeving Dieren

De gemeente Rheden ontvangt 4,5 miljoen euro van de Stadsregio Arnhem Nijmegen voor de herinrichting van de stationsomgeving Dieren. Hiermee moet de leefbaarheid en de bereikbaarheid van het station een nieuwe impuls krijgen en het autoverkeer aangespoord worden om per trein te gaan reizen. De bouw van een nieuw stationsplein met een Kiss & Ride en perkeervoorziningen voor minimaal 350 auto’s staan op de planning. Ook komt er een nieuwe stalling voor 1.000 fietsen en wordt een voetgangersverbinding over het spoor gerealiseerd.

De afgelopen tien jaar is er niet meer geïnvesteerd in het stationsgebied van Dieren. Volgens de stadsregio is er inmiddels sprake van een groot tekort aan P&R-plekken en aan fietsenstallingen. “Ook de ruimtelijke kwaliteit en de beleving van het station laat te wensen over”, aldus het samenwerkingsverband van gemeenten.

Herinrichting

Bij de herinrichting van het stationsgebied van de Gelderse plaats komt onder meer de aanleg van een volledig nieuw stationsplein aan de noordkant van het station kijken. Het plein moet ruimte bieden voor parkeerstroken om passagiers van personenauto’s af te kunnen zetten of op te halen en meteen weer verder te rijden.

Ook wordt er budget vrijgemaakt voor de bouw van een tweelaagse en half verdiepte parkeervoorziening voor meer dan 350 auto’s. En wordt tevens een nieuwe fietsenstalling voor in totaal 1.000 fietsen, waaronder 350 fietskluizen gerealiseerd.

Toegankelijkheid

Voor fietsers en voetgangers moet de toegankelijkheid van het station sterk worden verbeterd, zo stelt de Stadsregio. Dit door onder meer de scheiding van doorgaand en lokaal verkeer. De ongelijkvloerse voetgangersverbinding over het spoor die de noord- en zuidkant van het spoor met elkaar verbindt, moet ook aan die toegankelijkheid bijdragen.

De gemeente Rheden zegt veel waarde te hechten aan een goede P&R-locatie, omdat het stationsgebied in Dieren een kansrijke locatie is om autoverkeer in de richting van Arnhem-Nijmegen af te vangen. Ze zegt er dan ook vanuit te gaan dat de geplande herinrichting een positief effect zal hebben op de groei van het treinvervoer.

Project

De herinrichting van het stationsgebied is het vervolg van het project ‘Hart van Dieren’ uit 2005. De subsidieaanvraag van de gemeente Rheden is gebaseerd op de toezegging van de stadsregio met betrekking tot de uitvoering van dit project.

De totale kosten voor de herinrichting van het gebied bedragen ruim 16 miljoen euro. De kosten worden gedekt door de gemeente Rheden, het actieplan ‘Groei op het spoor’ van het Rijk, de provincie Gelderland en ProRail.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.