NMBS, trein, MR41

NMBS bestelt duizend dubbeldekrijtuigen voor vervanging en uitbreiding capaciteit

NMBS, trein, MR41

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS wil tussen 2017 en 2025 meer dan duizend nieuwe dubbeldekrijtuigen in gebruik gaan nemen. Met de bestelling, die in het officiële Bulletin der Aanbestedingen werd gepresenteerd, gaat naar schatting zo’n 3 miljard euro gemoeid. De verwachting is dat de aanbesteding dit jaar nog wordt gegund, zodat de nieuwe rijtuigen vanaf 2017 een deel van het bestaande materieel kunnen vervangen en daarnaast de capaciteit uitbreiden. 

‘Levering en ondersteuning bij het onderhoud van dubbeldek bloktreinen met een totale geraamde capaciteit van 145.000 zitplaatsen’, zo luidt de aankondiging in het bulletin. Tot nu toe was de bestelling van honderden Desiro-motorstellen voor 1,4 miljard euro de grootste order in de geschiedenis van de NMBS.

Investeringsplan

De nieuwe opdracht is onderdeel van een meerjaren-investeringsplan van de maatschappij. De toestellen uit de mega-bestelling zullen naast de bestaande M6- en de vernieuwde M5-rijtuigen in gebruik worden genomen. “De meer dan dertig jaar oude M4′-tjes gaan eruit”, zo laat woordvoerder Bart Crols in de Gazet van Antwerpen weten. Crols schat de omvang van de bestelling in op duizend rijtuigen.

De nieuwe vloot zou gelden voor vier soorten dubbeldekrijtuigen. Twee soorten met eigen tractie. Ook na 2025 wordt in het contract een onderhoudsperiode voorzien.

Ervaring

In de oproep tot kandidaatstelling staat beschreven dat kandidaten ‘ervaring moeten voorleggen met het succesvol realiseren van de homologatieprocedure van rollend materieel voor spoorwegtransport van reizigers.” Het gaat bij voorkeur om ervaring in België in de afgelopen vijf jaar.

Daarnaast moet de succesvolle realisatie van levering van spoorwegmateriaal zoals reserveonderdelen overlegd kunnen worden. Of de Italiaanse constructeur van de Fyra-trein al bij voorbaat wordt uitgesloten als kandidaat voor de gunning is niet duidelijk, zo meldt de krant.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “NMBS bestelt duizend dubbeldekrijtuigen voor vervanging en uitbreiding capaciteit”

Robert Verheijke|03.01.14|20:45

kijk aan 1000 stuks dat wil nog al wat bij de nmbs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.