laptop, trein, internet, wifi

T-Mobile mag YouTube en Spotify in NS-treinen blokkeren

T-Mobile mag op gratis WiFi-netwerken in treinen diensten als YouTube en Spotify blokkeren. Dat concludeert toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). De diensten zouden zonder blokkade te veel ‘filevorming’ op het netwerk veroorzaken.

T-Mobile verzorgt voor de NS gratis toegang tot internet. Het blokkeren van diensten op netwerken is verboden. Dit staat in de regels over netneutraliteit: diensten die hetzelfde zijn, moeten op dezelfde manier behandeld worden door de internetprovider. Een uitzondering geldt wanneer met het blokkeren filevorming op het netwerk wordt voorkomen.

Beperkte capaciteit

De gratis internetverbinding in de trein heeft een beperkte capaciteit die ook nog eens sterk wisselt. Als reizigers bijvoorbeeld filmpjes kijken op hun laptop, tablet of mobiele telefoon dan hebben andere reizigers daar last van omdat er minder capaciteit beschikbaar is voor hun verbinding.

Door het blokkeren van dit soort ‘datavretende diensten’ kunnen volgens ACM zoveel mogelijk reizigers gebruik maken van de internetverbinding. Voorwaarde bij het blokkeren is volgens de waakhond wel dat dit niet selectief gedaan wordt. Gelijke diensten moeten gelijk behandeld worden.

Netneutraliteit

In Nederland is netneutraliteit verplicht. Dit draagt bij aan een open internet. Een open internet is belangrijk voor de vrije verspreiding van informatie en de ontwikkeling van innovatieve diensten. Netneutraliteit betekent dat aanbieders van internet de toegang tot inhoud of applicaties niet mogen blokkeren.

Dit verbod kent een aantal uitzonderingen. Aanbieders mogen bijvoorbeeld internetverkeer belemmeren om te voorkomen dat het netwerk vol loopt. Consumenten moeten daarover wel goed worden voorgelicht door hun internetaanbieder.

Diensten

Naast het verbod op blokkeren mogen aanbieders ook geen apart tarief rekenen voor diensten zoals WhatsApp of Skype. ACM controleert of aanbieders de toegang tot het internet niet onnodig afknijpen of blokkeren.

ACM houdt toezicht op naleving van de regels voor netneutraliteit. Klachten van consumenten via het informatieloket ConsuWijzer, of signalen die binnenkomen via de ACM-tiplijn, kunnen aanleiding zijn om een onderzoek te starten.

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “T-Mobile mag YouTube en Spotify in NS-treinen blokkeren”

Auke Huisman|07.01.14|23:55

Ook dit innovatieproject ‘Draadloos internet in de trein’ past met de Fyra in de categorie ‘goedkoop is duurkoop’, met gevolg dat de kwaliteit van de internetverbinding blijvend onder de maat zal blijven. En nu als klap op de vuurpijl ook een beperking in de content. Een grote weeffout in de technische opzet, in plaats van te leunen op het publieke netwerk van T-mobile had men moeten investeren in de aanwezige opstelpunten en glasvezelinfrastructuur die reeds aanwezig zijn langs het spoor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

T-Mobile mag YouTube en Spotify in NS-treinen blokkeren | OVPro.nl
laptop, trein, internet, wifi

T-Mobile mag YouTube en Spotify in NS-treinen blokkeren

T-Mobile mag op gratis WiFi-netwerken in treinen diensten als YouTube en Spotify blokkeren. Dat concludeert toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). De diensten zouden zonder blokkade te veel ‘filevorming’ op het netwerk veroorzaken.

T-Mobile verzorgt voor de NS gratis toegang tot internet. Het blokkeren van diensten op netwerken is verboden. Dit staat in de regels over netneutraliteit: diensten die hetzelfde zijn, moeten op dezelfde manier behandeld worden door de internetprovider. Een uitzondering geldt wanneer met het blokkeren filevorming op het netwerk wordt voorkomen.

Beperkte capaciteit

De gratis internetverbinding in de trein heeft een beperkte capaciteit die ook nog eens sterk wisselt. Als reizigers bijvoorbeeld filmpjes kijken op hun laptop, tablet of mobiele telefoon dan hebben andere reizigers daar last van omdat er minder capaciteit beschikbaar is voor hun verbinding.

Door het blokkeren van dit soort ‘datavretende diensten’ kunnen volgens ACM zoveel mogelijk reizigers gebruik maken van de internetverbinding. Voorwaarde bij het blokkeren is volgens de waakhond wel dat dit niet selectief gedaan wordt. Gelijke diensten moeten gelijk behandeld worden.

Netneutraliteit

In Nederland is netneutraliteit verplicht. Dit draagt bij aan een open internet. Een open internet is belangrijk voor de vrije verspreiding van informatie en de ontwikkeling van innovatieve diensten. Netneutraliteit betekent dat aanbieders van internet de toegang tot inhoud of applicaties niet mogen blokkeren.

Dit verbod kent een aantal uitzonderingen. Aanbieders mogen bijvoorbeeld internetverkeer belemmeren om te voorkomen dat het netwerk vol loopt. Consumenten moeten daarover wel goed worden voorgelicht door hun internetaanbieder.

Diensten

Naast het verbod op blokkeren mogen aanbieders ook geen apart tarief rekenen voor diensten zoals WhatsApp of Skype. ACM controleert of aanbieders de toegang tot het internet niet onnodig afknijpen of blokkeren.

ACM houdt toezicht op naleving van de regels voor netneutraliteit. Klachten van consumenten via het informatieloket ConsuWijzer, of signalen die binnenkomen via de ACM-tiplijn, kunnen aanleiding zijn om een onderzoek te starten.

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “T-Mobile mag YouTube en Spotify in NS-treinen blokkeren”

Auke Huisman|07.01.14|23:55

Ook dit innovatieproject ‘Draadloos internet in de trein’ past met de Fyra in de categorie ‘goedkoop is duurkoop’, met gevolg dat de kwaliteit van de internetverbinding blijvend onder de maat zal blijven. En nu als klap op de vuurpijl ook een beperking in de content. Een grote weeffout in de technische opzet, in plaats van te leunen op het publieke netwerk van T-mobile had men moeten investeren in de aanwezige opstelpunten en glasvezelinfrastructuur die reeds aanwezig zijn langs het spoor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.