Nederland ontkent weigeren van informatie voor Fyra-studie

Deze foto heeft de juiste afmetingen!

De Algemene Rekenkamer en de ministeries van Financiën en Infrastructuur en Milieu ontkennen dat zij hebben geweigerd om mee te werken aan een onderzoek van het Belgische Rekenhof naar het mislukken van het project met de Fyra hogesnelheidtreinen. Dit is in tegenstelling met wat het Belgische dagblad De Morgen schreef. 

Volgens de krant weigerde de Nederlandse Rekenkamer informatie te verstrekken aan het Belgische Rekenhof. Zowel de Algemene Rekenkamer als de ministeries zeggen dat zij bereid waren hun medewerking te verlenen.

De Nederlandse ministeries geven wel aan dat beide rekenkamers afspraken moeten maken over de vertrouwelijke behandeling van verstrekte informatie. De ministeries vinden dat daarbij de positie van de Nederlandse overheid en betrokken organisaties zoals de NS worden beschermd, zo meldt Nu.nl.

Gebrek aan transparantie

Het Belgische Rekenhof zou het onderzoek hebben gestaakt vanwege het gebrek aan transparantie bij de NMBS en de terughoudendheid van de Nederlandse autoriteiten om stukken en informatie over het Fyra-project ter beschikking te stellen.

“Aangezien heel wat documenten over de Fyra het voorwerp uitmaken van strafrechtelijke en burgerlijke procedures, willen de betrokken diensten een publiekmaking vermijden”, schreef voorzitter Philippe Roland van het Rekenhof in een brief aan Kamervoorzitter André Flahaut (PS). Het Rekenhof zou de documenten alleen mogen inkijken ‘op voorwaarde van strikte confidentialiteitsgarantie’ en ‘met uitsluiting van kopiemaking’.

Lijst met documenten

De lijst met documenten die het Rekenhof niet mag inzien of verspreiden bestaat onder meer uit de voorbereiding van het aankoopcontract, de ondertekening, de bankgaranties en de ingebruikstelling. En dit heeft volgens Roland gevolgen voor alle delen van het onderzoek.

De NMBS zegt niets te verbergen te hebben. Woordvoerder Bart Crols: “Alle documenten liggen op tafel, maar ze moeten natuurlijk in onze gebouwen blijven. We moeten extra voorzichtig zijn met al die gerechtelijke procedures. De zaak ligt bij het parket van Brussel en er loopt een procedure tegen AnsaldoBreda, de Italiaanse producent.”

Lees ook:

Fyra-studie beëindigd vanwege ‘gebrek aan transparantie’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.