Trein ontspoord, Hilversum

Sporen Hilversum eerder vrij door niet vervangen wissels

Trein ontspoord, Hilversum

De treinen rijden sinds zaterdagochtend weer tussen Hilversum en Naarden-Bussum. Dat komt omdat de werkzaamheden voorspoedig zijn verlopen. Om tijd te winnen, is er een recht stuk spoor teruggelegd. De vier beschadigde wissels worden vooralsnog niet vervangen, omdat ze volgens ProRail niet nodig zijn voor de dagelijkse treinenloop. Of de wissels later nog worden teruggeplaatst wordt nu bekeken. NS meldde eerder dat de treinen pas maandag weer zou gaan rijden.

Maatschappij Voor Beter OV vindt dat een incident niet mag leiden tot het schrappen van wissels. “Dit soort wissels heb je nodig voor de bijsturing van treinen. Als een trein niet van spoor kan wisselen, dan wordt het traject storingsgevoelig.”

Ontsporing

De schade aan het spoor werd veroorzaakt doordat een intercity woensdag vlak na het vertrek van station Hilversum ontspoorde. Daarbij liep het tweede rijtuig van de intercity naast de rails. Mogelijk is een spoorwegwissel de oorzaak van de ontsporing van de intercity. Op Twitter is een foto geplaatst van een kapotte wissel. ProRail en NS zeggen dat de oorzaak van de ontsporing nog niet bekend is en dat er eerst onderzoek moet worden gedaan.

ProRail heeft samen met de aannemer dag en nacht doorgewerkt om alles zo snel mogelijk te vernieuwen. Baanwerkers uit het hele land zijn daarvoor naar Hilversum gekomen.

Werkzaamheden

Vrijdag wordt er nog hard gewerkt aan de vernieuwing van de beveiliging langs het spoor in Hilversum. Vrijdagavond worden alle systemen getest en daarna kunnen de sporen worden vrijgegeven. Het is mogelijk dat er ’s nachts al een incidentele goederentrein rijdt op het traject. Bij aanvang van de dienstregeling rijden de reizigerstreinen weer.

Inspecteur Baan Pieter de Gier van ProRail legt uit wat nog moet gebeuren:

Lees ook:

Wissel mogelijk oorzaak van ontsporing in Hilversum

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.