Station Blaak, Rotterdam, spoortunnel

PvdA wil beter gsm-bereik in spoortunnels

Station Blaak, Rotterdam, spoortunnel

Het slechte bereik van mobiele telefoons in spoortunnels moet verbeteren. Staatssecretaris Wilma Mansveld moet daarover in gesprek met de lagere overheden, spoorbeheerder ProRail en de telecomproviders. Dat zeggen PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Duco Hoogland. Zij stelden naar aanleiding van een artikel op OVPro.nl Kamervragen over het gebrekkige telefoonbereik in tunnels. Volgens Rens de Leeuw van KPN is beter mobiel bereik in spoortunnels technisch gezien met eenvoudige maatregelen te realiseren.

De Leeuw stelde eerder in een interview dat spoorbeheerder ProRail en de providers voor het verbeteren van het mobiel bereik met elkaar om tafel zouden moeten gaan. ProRail kan dan de werkzaamheden voor het realiseren van de installaties in de spoortunnel in de planning vastleggen.

Hoogland en Oosenbrug willen onder meer dat het bereik in de nieuwe spoortunnel bij Delft meteen optimaal is. Daarnaast willen zij dat de knelpunten in beeld worden gebracht om het gsm-bereik daar te verbeteren. Als voorbeeld noemen zij het bereik in de metro’s van Rotterdam en Amsterdam.

Bereik verbeteren

Het verbeteren van het bereik in spoortunnels kan volgens De Leeuw op twee manieren. Een manier is het gebruik van signaalversterkers met om de 250 meter een antenne. De signaalversterker zet het signaal van het buitennetwerk door naar de antennes in de tunnel en waarborgt de connectiviteit. Het buitenwerk wordt zo in de tunnel gebracht, aldus de KPN-deskundige.

Een andere manier is met een apart basisstation in de tunnel, waarmee het buitennetwerk wordt uitgebreid naar de tunnel. Dit wordt volgens KPN in het algemeen bij langere tunnels gedaan.

Kamervragen

Klik hier om de Kamervragen te bekijken.

Lees ook:

Providers en ProRail kunnen telefoonbereik in spoortunnel verbeteren

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

PvdA wil beter gsm-bereik in spoortunnels | OVPro.nl
Station Blaak, Rotterdam, spoortunnel

PvdA wil beter gsm-bereik in spoortunnels

Het slechte bereik van mobiele telefoons in spoortunnels moet verbeteren. Staatssecretaris Wilma Mansveld moet daarover in gesprek met de lagere overheden, spoorbeheerder ProRail en de telecomproviders. Dat zeggen PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Duco Hoogland. Zij stelden naar aanleiding van een artikel op OVPro.nl Kamervragen over het gebrekkige telefoonbereik in tunnels. Volgens Rens de Leeuw van KPN is beter mobiel bereik in spoortunnels technisch gezien met eenvoudige maatregelen te realiseren.

De Leeuw stelde eerder in een interview dat spoorbeheerder ProRail en de providers voor het verbeteren van het mobiel bereik met elkaar om tafel zouden moeten gaan. ProRail kan dan de werkzaamheden voor het realiseren van de installaties in de spoortunnel in de planning vastleggen.

Hoogland en Oosenbrug willen onder meer dat het bereik in de nieuwe spoortunnel bij Delft meteen optimaal is. Daarnaast willen zij dat de knelpunten in beeld worden gebracht om het gsm-bereik daar te verbeteren. Als voorbeeld noemen zij het bereik in de metro’s van Rotterdam en Amsterdam.

Bereik verbeteren

Het verbeteren van het bereik in spoortunnels kan volgens De Leeuw op twee manieren. Een manier is het gebruik van signaalversterkers met om de 250 meter een antenne. De signaalversterker zet het signaal van het buitennetwerk door naar de antennes in de tunnel en waarborgt de connectiviteit. Het buitenwerk wordt zo in de tunnel gebracht, aldus de KPN-deskundige.

Een andere manier is met een apart basisstation in de tunnel, waarmee het buitennetwerk wordt uitgebreid naar de tunnel. Dit wordt volgens KPN in het algemeen bij langere tunnels gedaan.

Kamervragen

Klik hier om de Kamervragen te bekijken.

Lees ook:

Providers en ProRail kunnen telefoonbereik in spoortunnel verbeteren

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.