Station, Rotterdam Centraal

PvdA en VVD: stations ook zonder OV-chip toegankelijk houden

Stations moeten toegankelijk blijven voor iedereen, reizigers en niet-reizigers. De plannen van de NS om de OV-chipkaartpoortjes te sluiten kunnen het karakter van het station als openbare ruimte aantasten. Dat willen de PvdA en de VVD in de Tweede Kamer. De partijen denken aan een oplossing waarbij bijvoorbeeld één poortje open blijft, er een NS-medewerker voor mensen zonder OV-chipkaart of slechtzienden de poortjes kan openen of de poortjes alleen ’s avonds dichtgaan.

De NS heeft plannen om op meerdere stations, zoals Leiden, Rotterdam en Amsterdam Centraal, de OV-chipkaartpoortjes te sluiten. Kamerlid Duco Hoogland van de PvdA: “Zonder OV-chip kan je straks niet meer het station in om een familielid weg te brengen, om een krantje en croissantje te kopen of om naar de andere kant van het station te lopen.” De PvdA’er zegt te begrijpen dat hier in een aantal steden verzet tegen is.

Toegankelijkheid stations

“Door ook niet-reizigers toegang te verschaffen verhoog je de aantrekkelijkheid van stationsgebieden. Ik wil daarom dat er wordt gezocht naar een oplossing waardoor stations toegankelijk blijven”, aldus Hoogland.

Het sluiten van de poortjes is bedoeld om de veiligheid op stations te vergroten. Hoogland gaat een verzoek bij staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu indienen om het mogelijk te maken dat stations beperkt toegankelijk blijven voor mensen zonder OV-chipkaart. “Stations maken deel uit van de publieke ruimte en dat moet zo blijven”, aldus het Tweede Kamerlid. De Tweede Kamer debatteert donderdag over het spoor met staatssecretaris Mansveld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.