Slechtziende, blinde, perron, station

Sneller hulp voor treinreiziger NS bij in- en uitstappen

Treinreizigers die hulp nodig hebben bij het in- en uitstappen, kunnen deze assistentie vanaf 1 januari 2015 een uur van tevoren telefonisch aanvragen bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). Nu moeten zij dit nog drie uur voor vertrek van de trein melden. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu maandag bekendgemaakt tijdens een treinreis met mensen met een visuele en motorische beperking. “Ook mensen die slecht zien, horen, of slecht ter been zijn, moeten op een prettige manier met het openbaar vervoer kunnen reizen. Ik wil dat belemmeringen voor hen zoveel mogelijk worden weggenomen”, aldus de staatssecretaris.

Reizigers die hulp nodig hebben bij het in- en uitstappen kunnen een beroep doen op assistentieverlening van NS. Dit is op 94 NS-stations mogelijk. Op enkele grote stations waar reizigers het meest gebruik maken van deze service, start dit najaar een pilot waarin de aanmeldtijd nog verder wordt verkort.

Een NS-servicemedewerker helpt hen dan met een zogenaamde vlinderbrug bij het in- en uitstappen of geeft andere begeleiding op het station. Een nieuwe app  moet het boeken van assistentieverlening via de mobiele telefoon daarnaast nog makkelijker maken. Zo kunnen reizigers met een functiebeperking nog sneller en eenvoudiger door het OV reizen.

Reizigers met functiebeperking

In 2013 zijn wederom meer treinen en stations aangepast voor reizigers met een functiebeperking. Op zes stations plaatste ProRail liften en op 31 stations hellingbanen. Ook is de hoogte van de perrons op negentien stations aangepast, zodat reizigers gemakkelijker de trein kunnen in- en uitstappen.

Dit jaar voorziet ProRail alle stations van minimaal één scherm met een overzicht van de eerst vertrekkende treinen. Deze schermen zijn door de Oogvereniging getest en goedgekeurd. De piepjes die reizigers horen bij het in- en uitchecken met de OV-chipkaart worden in 2014 bij alle vervoerders hetzelfde. Het ‘NS-piepje’ is gekozen als standaardgeluidssignaal.

Herkenbaarheid OV-chippalen

Ook wordt de herkenbaarheid van de in- en uitcheckpalen verbeterd. Zo zijn bijna alle poortjes en paaltjes van NS voorzien van het bekende ‘geel’ voor een beter zichtbaarheid en is bij de brede glazen poortjes een duidelijk en herkenbaar rolstoelpictogram aangebracht.

De maatregelen die NS en ProRail nemen, moeten ertoe leiden dat het spoor uiterlijk per 2030 toegankelijk is voor alle reizigers. Mansveld heeft hiervoor 666 miljoen euro uitgetrokken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.