Blinden- en slechtzienden, openbaar vervoer, perron

Tweede Kamer wil reizen op rekening voor blinden en slechtzienden versneld invoeren

De Tweede Kamer wil dat reizen op rekening voor de zomer beschikbaar komt voor blinden en slechtzienden. Een motie van Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie met deze strekking is dinsdag aangenomen. Dik-Faber: “Reizen op rekening kan een goede oplossing zijn voor een groot deel van de blinden en slechtzienden die nu bij reizen op saldo niet kunnen zien of het in- en uitchecken goed is gegaan. Zij lopen daardoor een risico te veel te betalen en dit kan veel onzekerheid geven tijdens het reizen.”

De OV-sector is bezig met reizen op rekening mogelijk te maken voor alle reizigers, maar dat kan nog twee jaar duren. De Tweede Kamer vindt dat dit te lang duurt voor deze doelgroep. Volgens Dik-Faber is het niet heel ingewikkeld om sneller met een oplossing te komen.

“Reizen op rekening kan al in het hele openbaar vervoer met de NS-Business Card, maar alleen voor zakelijke reizigers. Maak deze kaart ook beschikbaar voor blinden en slechtzienden. Dit is zeer snel uit te voeren. Daarom wil ik dat staatssecretaris Mansveld alles op alles zet om voor de zomer met een oplossing te komen”, aldus het Tweede Kamerlid.

In- en uitchecken

Visueel gehandicapten hebben onder meer problemen met het in- en uitchecken omdat het voor hun niet duidelijk is of het geluid dat je hoort zodra je in- of uitcheckt van hun kaart afkomstig is of van een andere reiziger. Ook het reizen met meerdere vervoerders, en het vinden van de verschillende OV-chippaaltjes, is voor hen problematisch. Dit heeft als gevolg dat zij onbedoelde boetes krijgen als zij niet of onjuist hebben in- of uitgecheckt.

Met de normale OV-chipkaart moeten reizigers direct een boete betalen als zij zijn vergeten in- of uit te checken. Met de NS-Business Card zou met het Reizen op Rekening in de backoffice een uitzondering kunnen worden gemaakt voor blinden- en slechtzienden. Daardoor zouden zij net als andere reizigers gewoon kunnen in- en uitchecken, maar als het dus even niet lukt een vrijwaring krijgen vanwege hun visuele beperking.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.