TRAXX, locomotief, Bombardier

NS haalt Intercity Direct-treinen uit dienstregeling

TRAXX, locomotief, Bombardier

De NS heeft dinsdag 18 Intercity Direct-treinen die tussen Amsterdam en Breda rijden uit de dienstregeling genomen vanwege een mogelijk probleem met de locomotieven. Woordvoerder Stan Hoen van NS: “Bij de reguliere controles door fabrikant Bombardier, die ook het onderhoud van de locomotieven verzorgt, bleek dat er storingen waren aan de stroomafnemer. Aan de hand daarvan ondergaan ook alle andere Traxx-locomotieven nu een inspectie.”

Het is nog onbekend hoe lang het gaat duren voordt de treinen weer kunnen rijden. De NS zegt dat dit afhangt van het verloop van de inspecties door Bombardier. De stroomafnemer (pantograaf) zorgt voor de verbinding tussen de bovenleiding en de locomotief.

De Traxx-treinen van Bombardier rijden al sinds 2009 op het Nederlandse spoor. De Intercity Direct-treinen zijn deels de vervangers van de Fyra-treinen en rijden onder meer over het hsl-traject tussen Schiphol en Breda. Dit traject is een belangrijke verbinding tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda.

Controles

Reizigers op dit traject kunnen normale intercity’s nemen. Daarmee zijn zij langer onderweg. De NS least 18 locomotieven van dit type van een Brits bedrijf. D66 heeft een debat met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu aangevraagd over het probleem met de Fyra-vervanger. Het ministerie wil de controles van Bombardier graag afwachten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.