volle trein, NS, drukte, reizigers

Reizigers klagen weer vaker over volle treinen

volle trein, NS, drukte, reizigers

Reizigers hebben weer vaker melding gemaakt van volle treinen. Dat heeft Rover bekendgemaakt. De reizigersorganisatie ontving in maart van dit jaar bijna duizend klachten over overvolle treinen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dat een toename van 74 procent. Veel meldingen zijn afkomstig uit Noord-Holland, met name rond Zaandam.

Volgens Rover kende de maand maart weer veel wisselstoringen. Daarbij valt het de reizigersorganisatie op dat er in de afgelopen periode regelmatig onverwachte werkzaamheden zijn, waarbij ProRail ‘kort vooraf aankondigt een deel van het spoor stil te leggen’.

Vervangend busvervoer

De reiziger is bij geplande werkzaamheden regelmatig op vervangend busvervoer aangewezen. Omdat hierover volgens Rover ook regelmatig klachten komen over volle bussen en lange wachttijden, kan bij het meldpunt volle treinen ook treinvervangend busvervoer worden gemeld. De reisorganisatie is daarbij positief over de organisatie van het busvervoer rondom station Den Bosch. “Dit levert vooralsnog nauwelijks klachten op en lijkt vlekkeloos te verlopen.”

Veruit de meeste reizigers die een klacht over volle treinen melden, constateren dat hun trein te kort is (78 procent). Rover denkt dat NS de materieelinzet te krap plant. Bij een storing op het spoor kan het reizigersaanbod snel toenemen of het verkeerde materieel op de verkeerde plek terecht komen. “Met vrijwel dagelijks wissel- en seinstoringen vraagt de toestand op het spoor om een ruimere materieelplanning”, aldus de reizigersorganisatie.

Klachten

Rover heeft eind 2013 een speciale Taskforce opgericht om het probleem met overvolle treinen aan te pakken. Rover geeft alle klachten door aan de spoorvervoerders waarover is geklaagd.

De meest genoemde trajecten met volle treinen:

1. Sprinter Amsterdam – Zaandam – Uitgeest
2. Intercity Leiden – Rotterdam
3. Sprinter Breukelen – Amsterdam Bijlmer Arena
4. Intercity Alkmaar – Zaandam – Amsterdam CS
5. Sprinter Purmerend – Zaandam – Schiphol
6. Intercity Leiden – Haarlem
7. Intercity Utrecht – Amersfoort
8. Sprinter Hilversum – Utrecht
9. Intercity Amsterdam Sloterdijk – Zaandam – Alkmaar
10. Intercity Venlo – Eindhoven

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.