Station Zwolle,

Gemeente en provincie: geen poortjes op station Zwolle

ProRail en de NS moeten stoppen met de voorbereidingen voor de OV-chippoortjes in de nieuwe reizigerstunnel op station Zwolle. Dat zeggen burgemeester en wethouders van Zwolle en gedeputeerde staten van Overijssel. De overheden willen dat staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu de plaatsing van de poortjes een halt toeroept. De poortjes vormen een belemmering voor voetgangers die van de ene naar de andere kant van het station willen.

De staatssecretaris zegde begin april na een motie van de Tweede Kamer toe dat de afsluiting van stations met poortjes maatwerk moet zijn en dat de gemeenteraad daarover beslist. De gemeente en provincie willen hierover met ProRail en NS in overleg gaan.

Reizigerstunnel

ProRail werkt op dit moment in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan de verbreding van de reizigerstunnel onder het station. De ruwbouwwerkzaamheden aan de tunnel zijn inmiddels afgerond en de voorbereidingen voor de afwerking en inrichting zijn in volle gang. De provincie en gemeenten vinden dat de plaatsing van de poortjes in de reizigerstunnel door NS en ProRail min of meer als een vast gegeven wordt beschouwd. Daarmee wordt volgens de overheden echter geen recht gedaan aan de oproep van de Tweede Kamer om lokaal maatwerk te leveren.

Ze pleiten daarom in een brief voor een open gesprek met alle betrokkenen en dringen er bij de staatssecretaris op aan de NS en ProRail met klem te vragen te stoppen met de verdere voorbereidingen voor de aanleg. Daarmee willen ze voorkomen dat er later kosten moeten worden gemaakt om de poortjes weg te halen of dat alsnog een voetgangerstraverse aan de westkant van het station moet worden aangelegd om alsnog een voetgangersverbinding te realiseren die 24 uur per dag toegankelijk is.

Stationsgebied

De gemeente en provincie gaan samen met het ministerie, NS en ProRail de komende jaren 101 miljoen euro investeren in het stationsgebied. Deze investering moet leiden tot een goed werkend knooppunt voor alle modaliteiten. Voor deze ontwikkeling is het volgens de overheden belangrijk de verbinding tussen de stadsdelen aan de noord- en zuidkant van het station te verbeteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.