Papieren treinkaartje, korting, NS

Reisorganisaties: toeslag op papieren treinkaart onacceptabel

Het standaard papieren treinkaartje verdwijnt vanaf 9 juli. Vanaf deze datum komt er een nieuw papieren treinkaartje voorzien van een chip. Deze ‘eenmalige chipkaart’ kost standaard één euro extra en is alleen verkrijgbaar tegen vol tarief. Reizen met korting kan vanaf dat moment alleen nog met een OV-chipkaart. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu dinsdag bekendgemaakt. Reizigersorganisaties vinden de toeslag van één euro onacceptabel.

Een treinreis kan bij de Nederlandse Spoorwegen, Connexxion, Veolia en Arriva vanaf juli alleen nog met de OV-chipkaart worden betaald. De treinvervoerders introduceren de eenmalige (overigens ook papieren) chipkaartjes tegelijkertijd op 9 juli. Reizigers kunnen er gewoon mee in- en uitchecken en de poortjes openen.

Toeslag

Consumentenorganisaties zijn ronduit negatief over de veranderingen in het treinkaartjesaanbod per woensdag 9 juli. Zij vinden het verstandig dat het losse treinkaartje niet helemaal is afgeschaft, zoals NS oorspronkelijk wilde. De toeslag van één euro vinden zij echter onacceptabel. Bij een afstand als Amsterdam-Utrecht betekent dit bijvoorbeeld een prijsverhoging van 14 procent. Dat terwijl de klant geen extra waar krijgt voor zijn extra geld. Het betreft een eenzijdige verhoging.

De consumentenorganisaties vrezen bovendien dat de verplichting om ook met de eenmalige chipkaart in en uit te checken zal leiden tot vergissingen en ongemakkelijke situaties. Op het kaartje staat immers al duidelijk aangegeven waar en wanneer het geldig is, en de poortjes staan (nog) open. “Dit is geen slimme maatregel,” stellen de consumentenorganisaties. “Het eenmalige chipkaartje zal, net als het huidige papieren treinkaartje vol tarief, vooral worden gekocht door incidentele reizigers. Om deze mensen in de trein te houden moeten geen ingewikkelde belemmeringen worden opgeworpen.”

Kortingskaartje

De consumentenorganisaties zijn ook negatief over het afschaffen van het papieren kortingskaartje. Dit kaartje is onmisbaar voor houders van een Voordeelurenabonnement die niet met de OV-chipkaart uit de voeten kunnen. Daarnaast is dit een beperking van de mogelijkheid om van de ‘meereiskorting’ te profiteren: dit is straks alleen nog mogelijk voor wie een OV-chipkaart en reissaldo heeft aangeschaft. Het gemak van de vervoerder gaat boven het gemak van de reiziger, concluderen de consumentenorganisaties.

Maatschappij Voor Beter OV vindt het standpunt van het NOVB veel te zwak. De toeslag op de kaartjes is volgens de reizigerorganisatie “absoluut onaanvaardbaar omdat  in de NS-concessie vastgelegde tariefbescherming daarmee wordt geschonden”. Maatschappij Voor Beter OV gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Autoriteit Consument en Markt verzoeken, op te treden tegen de schending van de tariefbescherming. Daarnaast wil de reizigersorganisatie dat de staatssecretaris NS verbiedt om de toeslag in rekening te brengen.

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Reisorganisaties: toeslag op papieren treinkaart onacceptabel”

Rik vS|18.04.17|17:44

Ik woon in het buitenland (spanje) en was afgelopen week in Nederland. Samen met mijn vriendin wilde we van Utrecht naar Amsterdam en naar Schiphol gaan en van Schiphol weer terug naar Utrecht. Hiervoor diende ik 2x 3 enkele reizen te kopen waarvoor ik bij elk kaartje 1 euro extra kosten diende te betalen. Het is werkelijk niet normaal met het openbaar vervoer in Nederland. Het is toch schofterig dat ze dit kunnen doen. Als er 1x een extra toeslag gevraagd wordt daar kan ik mee leven…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Reisorganisaties: toeslag op papieren treinkaart onacceptabel | OVPro.nl
Papieren treinkaartje, korting, NS

Reisorganisaties: toeslag op papieren treinkaart onacceptabel

Het standaard papieren treinkaartje verdwijnt vanaf 9 juli. Vanaf deze datum komt er een nieuw papieren treinkaartje voorzien van een chip. Deze ‘eenmalige chipkaart’ kost standaard één euro extra en is alleen verkrijgbaar tegen vol tarief. Reizen met korting kan vanaf dat moment alleen nog met een OV-chipkaart. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu dinsdag bekendgemaakt. Reizigersorganisaties vinden de toeslag van één euro onacceptabel.

Een treinreis kan bij de Nederlandse Spoorwegen, Connexxion, Veolia en Arriva vanaf juli alleen nog met de OV-chipkaart worden betaald. De treinvervoerders introduceren de eenmalige (overigens ook papieren) chipkaartjes tegelijkertijd op 9 juli. Reizigers kunnen er gewoon mee in- en uitchecken en de poortjes openen.

Toeslag

Consumentenorganisaties zijn ronduit negatief over de veranderingen in het treinkaartjesaanbod per woensdag 9 juli. Zij vinden het verstandig dat het losse treinkaartje niet helemaal is afgeschaft, zoals NS oorspronkelijk wilde. De toeslag van één euro vinden zij echter onacceptabel. Bij een afstand als Amsterdam-Utrecht betekent dit bijvoorbeeld een prijsverhoging van 14 procent. Dat terwijl de klant geen extra waar krijgt voor zijn extra geld. Het betreft een eenzijdige verhoging.

De consumentenorganisaties vrezen bovendien dat de verplichting om ook met de eenmalige chipkaart in en uit te checken zal leiden tot vergissingen en ongemakkelijke situaties. Op het kaartje staat immers al duidelijk aangegeven waar en wanneer het geldig is, en de poortjes staan (nog) open. “Dit is geen slimme maatregel,” stellen de consumentenorganisaties. “Het eenmalige chipkaartje zal, net als het huidige papieren treinkaartje vol tarief, vooral worden gekocht door incidentele reizigers. Om deze mensen in de trein te houden moeten geen ingewikkelde belemmeringen worden opgeworpen.”

Kortingskaartje

De consumentenorganisaties zijn ook negatief over het afschaffen van het papieren kortingskaartje. Dit kaartje is onmisbaar voor houders van een Voordeelurenabonnement die niet met de OV-chipkaart uit de voeten kunnen. Daarnaast is dit een beperking van de mogelijkheid om van de ‘meereiskorting’ te profiteren: dit is straks alleen nog mogelijk voor wie een OV-chipkaart en reissaldo heeft aangeschaft. Het gemak van de vervoerder gaat boven het gemak van de reiziger, concluderen de consumentenorganisaties.

Maatschappij Voor Beter OV vindt het standpunt van het NOVB veel te zwak. De toeslag op de kaartjes is volgens de reizigerorganisatie “absoluut onaanvaardbaar omdat  in de NS-concessie vastgelegde tariefbescherming daarmee wordt geschonden”. Maatschappij Voor Beter OV gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Autoriteit Consument en Markt verzoeken, op te treden tegen de schending van de tariefbescherming. Daarnaast wil de reizigersorganisatie dat de staatssecretaris NS verbiedt om de toeslag in rekening te brengen.

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Reisorganisaties: toeslag op papieren treinkaart onacceptabel”

Rik vS|18.04.17|17:44

Ik woon in het buitenland (spanje) en was afgelopen week in Nederland. Samen met mijn vriendin wilde we van Utrecht naar Amsterdam en naar Schiphol gaan en van Schiphol weer terug naar Utrecht. Hiervoor diende ik 2x 3 enkele reizen te kopen waarvoor ik bij elk kaartje 1 euro extra kosten diende te betalen. Het is werkelijk niet normaal met het openbaar vervoer in Nederland. Het is toch schofterig dat ze dit kunnen doen. Als er 1x een extra toeslag gevraagd wordt daar kan ik mee leven…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.