Wedstrijd, groene trein, NS, Eneco

Jonge designers mogen ‘groene NS-trein’ ontwerpen

Wedstrijd, groene trein, NS, Eneco

Beginnende designers krijgen de kans om een ‘groene trein’ te ontwerpen. NS en energieleverancier Eneco zijn een ontwerpwedstrijd gestart waarbij jong talent een ontwerp kan indienen voor de buitenkant van een intercity. Het winnende ontwerp komt daadwerkelijk op een NS-trein die dit najaar door heel Nederland gaat rijden. Met de ‘groene trein’ willen NS en Eneco het groene karakter van de trein benadrukken die vanaf 2018 zelfs volledig op groene stroom rijdt.

Beginnende ontwerpers, zoals studenten van kunstacademies en designopleidingen, krijgen met de wedstrijd de kans om hun talent aan een breed publiek te laten zien. In Nederland worden dagelijks 1,2 miljoen treinreizen gemaakt en daardoor zal de trein op veel plekken te zien zijn.

Inzendingen

De ingezonden ontwerpen worden beoordeeld door een jury onder wie ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde, grafisch ontwerper Erik Kessels, journalist Jelle Brandt Corstius en directieleden van NS en Eneco. Deelnemers kunnen tot 4 juli hun ontwerp inzenden. De voorwaarden voor deelname zijn te vinden op www.ns.nl/ontwerpwedstrijd.

De Nederlandse spoorvervoerders maakten op 15 mei bekend samen met Eneco het elektrische treinverkeer in 2018 volledig op windenergie te laten rijden. In 2015 rijdt al de helft van de treinen op groene stroom die met nieuwe windmolenprojecten wordt opgewekt. Daarmee groeit het aanbod van groene stroom op de energiemarkt.

Lees ook:

Elektrische treinen rijden vanaf 2018 volledig op groene stroom

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Jonge designers mogen ‘groene NS-trein’ ontwerpen”

Johanna Glas|05.06.14|17:30

Mag ik er benieuwd naar zijn op welke manier de ontwerpers voor hun werk worden betaald?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.