Contactloos betalen

NS gaat reizen per bankpas uittesten

NS gaat tests uitvoeren waarbij gereisd kan worden met de bankpas. Daarvoor wordt een infrastructuur naast de OV-chipkaart aangelegd. De NS wil dit jaar al met proeven starten. Ook begin 2015 zal er worden getest. Daarna kunnen reizigers mogelijk al gebruikmaken van deze optie. Dat zei Joost Mortier, programmadirecteur OV-chipkaart bij NS, donderdag op de Dag van de Rail.

Bij het reizen met de bankpas wordt gebruik gemaakt van contactloos betalen. NS maakte het eerder dit jaar al mogelijk om contactloos te betalen bij een aantal stationswinkels. De reiziger hoeft hierbij geen pincode meer in te toetsen en hoeven alleen nog maar hun bankpas langs een betaalterminal te zwaaien. In Londen is het binnenkort al mogelijk om te reizen met de bankpas.

Strategie

Het reizen met de bankpas zal in eerste instantie naast het huidige OV-chipsysteem gebruikt worden. Het geld wordt direct van de bankrekening afgeschreven. De proef is onderdeel van de NS-strategie om van een prepaid-abonnement (vooraf saldo laden) naar een postpaid-abonnement (achteraf betalen) over te gaan. 

Het reizen per bankpas zal naar verwachting het reizen per OV in Nederland ook prettiger maken voor toeristen. Zij ervaren het reizen met de OV-chipkaart vaak als ingewikkeld.

Vervoerder Arriva startte eind vorig jaar in de provincies Groningen en Friesland al proeven met het systeem Touch and Travel. Dit systeem maakt het mogelijk om met een smartphone in te checken voor een reis. Facturering vindt achteraf plaats door middel van automatische incasso. Gemaakte reizen en facturen kunnen worden ingezien via een internetportaal.

Voor het betalen met de mobiele telefoon heeft de NS nog geen proeven gepland.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

2 reacties op “NS gaat reizen per bankpas uittesten”

Auke Huisman|24.06.14|13:19

Een voor de hand liggende ontwikkeling, en niets meer dan een poging om de exploitatiekosten op termijn te drukken maar het lost in de kern niets op. Contactloos betalen kun je immers al met een OV-Chipkaart. Het zal de doorsnee Reiziger geen extra gebruiksgemak gaan leveren, sterker nog het kan nog wel eens tot meer ergernis gaan leiden, zeker voor buitenlanders als boetes direct van je rekening zijn afgeschreven.

Auke Huisman|24.06.14|13:40

Het zijn dezelfde architecten en systeembouwers van het eerste uur die ons een systeem vol met weeffouten hebben geleverd die nu weer aan het roer staan van vernieuwing. Ze kopiëren nu een ontwikkeling uit Londen zoals ze eerder het systeem van onze OV-Chipkaart kopieerden uit Hongkong. Betalen met een bankpas kan pas als alle bestaande weeffouten zijn onderkend en in een nieuw systeem niet weer de kop opsteken. Een systeem ontworpen van uit de Reiziger en niet vanuit de vervoerders.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.