kaartautomaat, NS

‘Toeristenknop’ treinkaartje Schiphol verdwijnt grotendeels

kaartautomaat, NS

De ‘toeristenknop’, een knop waarmee reizigers snel een kaartje naar Schiphol kunnen kopen in de NS-automaat, wordt uit de meeste kaartautomaten verwijderd. Dat heeft NS aan Rover laten weten. Rover had erover geklaagd dat gebruikers van de gemaksknop in veel gevallen duurder uit zijn dan wanneer zij op reguliere wijze een kaartje zouden kopen.

De NS-kaartautomaten in regio Amsterdam zijn sinds dit voorjaar voorzien van een snelknop, vooral handig voor toeristen: met één druk op de knop kan een kaartje naar Schiphol worden gekocht. Er zit wel een addertje onder het gras: het kaartje kost altijd €5 (inclusief toeslag wegwerpchip), terwijl een regulier kaartje naar Schiphol vanaf stations als Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI inclusief toeslag €3,60 kost. Rover vindt het onnodig om toeristen extra te laten betalen voor een snelknop en ging met NS in gesprek voor een oplossing.

Snelknop

Een eenvoudige oplossing bleek er niet te zijn, daarom heeft NS nu besloten de snelknop op de meeste stations weer weg te halen. Op station Schiphol blijft de knop bestaan, reizigers kopen hiermee een kaartje naar alle stations binnen Amsterdam. Omgekeerd blijft vanaf station Amsterdam Centraal het snelle kaartje naar Schiphol in de automaat aanwezig. Op deze trajecten wordt met €5 de reguliere vol tarief-prijs berekend.

Voor de reizigers die vanaf de overige Amsterdamse stations naar Schiphol reizen, verdwijnt de snelknop met het gemaksticket uit de kaartautomaat. “Met de huidige snelknop betaalt de reiziger vanaf enkele stations via de snelknop meer dan voor een reguliere enkele reis. Dit verschil in tarieven voor de reizigers is een reden voor NS om de snelknop op deze stations niet te continueren”, laat NS aan Rover weten.

Automaten

De wijziging is vanaf 20 augustus in de automaten aangepast. Reizigers kopen dan weer op reguliere wijze en tegen de reguliere prijs een kaartje naar Schiphol. Op de stations waar Schiphol een veelgekozen bestemming is, zal deze in de top 5 bestemmingen zichtbaar worden. Rover is tevreden met de oplossing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.