NS toegangspoortje station Woerden. Foto: Archief OVPro

24-uurs proef met toegangspoortjes station Woerden

NS toegangspoortje station Woerden. Foto: Archief OVPro

Op station Woerden wordt sinds januari een proef gehouden waarbij tijdens de spitsperiodes de toegangspoortjes in gebruik zijn. Vanaf dinsdag 19 augustus wordt de proef uitgebreid en wordt Woerden het eerste station waar de toegangspoortjes de hele dag geactiveerd zijn. Tijdens deze uitgebreide proef zullen medewerkers van NS aanwezig zijn voor eventuele assistentie.

Behalve op station Woerden worden ook op de stations Rotterdam Alexander, Almere Centrum, Houten en Enschede tijdens de spits langdurige proeven gehouden met toegangspoortjes. Op deze manier kunnen reizigers wennen aan de toekomstige situatie waarbij op 82 stations (van de in totaal 410 stations) via een poortje toegang tot het station wordt verkregen. Op veel van deze stations zijn 50-75% van de toegangspoortjes al in werking.

Veiliger

Door het activeren van de poortjes wordt het verblijf op het station veiliger en zwartrijden teruggedrongen. Zwartrijders veroorzaken een groot deel van de overlast waardoor reizigers zich onveilig voelen. Mede dankzij de poortjes zal die overlast afnemen, verwacht NS.

NS is van plan deze 24-uurs proeven voor het einde van dit jaar op 26 stations uitgevoerd te hebben. Toegang tot het station wordt dan verkregen met een OV-chipkaart met voldoende saldo of een geldig abonnement, een eenmalige chipkaart uit de automaat of met een ticket met barcode.

Toeganspoortjes

Na station Woerden is NS voornemens om in de komende periode ook op de hieronder genoemde stations de toegangspoortjes met 24-uurs proeven in gebruik te nemen. Na elke volledige ingebruikname wordt op basis van eerdere ervaringen besloten of de volgende 24-uurs introductie van start gaat. De lijst is daarom onder voorbehoud, omdat per station wordt gekeken hoe de introductie verloopt.

  • Station Woerden
  • Station Almere Centrum
  • Station Enschede Station Houten
  • Station Den Helder
  • Station Santpoort Noord
  • Station Beverwijk
  • Station Heiloo

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “24-uurs proef met toegangspoortjes station Woerden”

Evert Bouws|13.08.14|00:04

Er zijn stations, waar men de poortjes beter kan weghalen, omdat ze in de huidige opzet tot onnodig veel vergissingen leiden. Een typisch voorbeeld is Amsterdam Amstel, waar in de tunnel onder de perrons naast elkaar poortjes staan voor de metro en de trein die er nagenoeg gelijk uitzien. Het gaat daar dan ook heel vaak mis. Van gewenning is geen sprake. Een ander bizar voorbeeld is station Hilversum, waar perron 1 volledig gescheiden is van de andere perrons, lastig voor overstappers.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.