Winnaars, ontwerpwedstrijd, NS-trein

Beginnend designersduo wint met ontwerp groene NS-trein

Winnaars, ontwerpwedstrijd, NS-trein

De Amsterdamse ontwerpers Michiel van Sinderen en Steffen de Jonge hebben de ontwerpwedstrijd van Eneco en NS gewonnen. Hun ontwerp wordt op de buitenzijde van de ‘groene trein’ aangebracht. Dit voertuig gaat een jaar lang door heel Nederland rijden om te laten zien dat alle NS-treinen straks op groene stroom rijden. De jonge ontwerpers studeren beiden Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft en werken samen onder de naam ‘Spek’.

Hoe de groene trein er precies uit gaat zien, wordt pas op 20 september duidelijk. De groene trein wordt dan onthuld bij de 175ste verjaardag van het Nederlandse spoor. In totaal deden 72 jonge ontwerpers mee met de ontwerpwedstrijd. In de jury die de ontwerpen beoordeelde, zaten onder meer Daan Roosegaarde, Jelle Brandt Corstius, Hans Ubbink en Erik Kessels.

Opdracht

Michiel en Steffen richtten in mei het Amsterdamse designcollectief Spek op. Ze zijn blij met de eerste grote opdracht die ze met de wedstrijd hebben gewonnen: “Vaak werken we aan handzame producten, maar een hele trein is wel even wat anders. We kozen voor gemêleerde kleurvlakken die symbool staan voor de veelzijdige maatschappij waarin iedereen op zijn eigen manier een bijdrage kan leveren aan duurzaamheid. Samen vormen ze een groen geheel. Zo kunnen we via de buitenkant van de trein laten zien dat je straks schoon reist als je voor de trein kiest”.

Na de overwinning nodigde Roosegaarde de winnaars uit in zijn studio om het ontwerp verder te perfectioneren. De jonge designers zijn nauw betrokken bij de definitieve productie van het treinontwerp.

Groene stroom

In 2015 rijden de treinen voor vijftig procent op groene stroom die met nieuwe windmolenprojecten wordt opgewekt. Vanaf 2018 rijden de treinen volledig op groene stroom. Dat zijn Eneco en de gezamenlijke spoorpartijen dit voorjaar overeengekomen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.