Arriva, trein Sneek-Leeuwarden

ChristenUnie wil zwartrijders in Arriva-treinen aanpakken

Reizigers die niet betalen voor hun treinreis met Arriva in de provincie Friesland, moeten actiever worden aangepast. Dat vindt de provinciale ChristenUnie. Volgens de partij loont het voor reizigers om zwart te rijden, omdat er weinig wordt gecontroleerd. De partij wil daarom dat het college van Gedeputeerde Staten maatregelen neemt.

ChristenUnie-statenlid Anja Haga: “Er zijn reizigers die de boete van 35 euro zien als reiskosten die makkelijk terug te verdienen zijn. Hierdoor loopt de vervoerder inkomsten mis wat invloed kan hebben op de prijs van een kaartje. Dus de eerlijke reiziger draait er uiteindelijk voor op. Dat kunnen we niet laten gebeuren.”

Zwartrijden

In Friesland wordt één op de drie treinen gecontroleerd. Dit is door de provincie afgesproken met Arriva. Op andere plekken in Nederland, zoals de Vechtdallijnen, wordt elke trein gecontroleerd. Haga: “Op de Vechtdallijnen is het zwartrijden in twee jaar tijd met 75 procent afgenomen heb ik gehoord. Dat is erg veel.”

“Ik wil daarom van het college weten om hoeveel zwartrijders het gaat in Friesland en hoeveel inkomsten er mis worden gelopen. Op basis daarvan kunnen er maatregelen worden genomen. Ik denk daarbij aan het verhogen van de boete of uitbreiding van het aantal controles. Of beide. Hoe dan ook: zwartrijden mag niet lonen.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

2 reacties op “ChristenUnie wil zwartrijders in Arriva-treinen aanpakken”

Paul Lamote|23.08.14|12:11

Met name in de vakantietijd is de controle op de noordelijke spoorlijnen van Arriva belabberd. Het lijkt er op dat de controleurs gewoon massaal op vakantie zijn gegaan.

baxspace|26.08.14|11:41

ik zeg 3 weesgegroetjes en met de volgende trein mee…
ik rijd regelmatig met de trein van gouda naar leiden vv. de idee is dat daar (althans tussen gouda en alphen) ook een vervanger van ns komt te rijden, in elk geval onder de r-net vlag. er komen daar genoeg jongeren die een oost-europese taal bezigen de trein in en herhaaldelijk niet betalen. ik vraag me af hoe dat opgelost gaat worden. er zullen altijd mensen niet betalen, en dat zal niet veranderen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.