Arriva en vakbonden tekenen convenant voor sociale veiligheid

Arriva, trein

Arriva heeft maandagochtend samen met de vakbonden het eerste Convenant Sociale Veiligheid ondertekend. Directeur Anne Hettinga van Arriva zette samen met Wim Eilert van VVMC, Anton Meijerman van CNV en Brigitta Paas van FNV in Heerenveen zijn handtekening onder het document. Het convenant is het resultaat van enkele maanden onderhandelen om de veiligheid van de stewards in dienst van Arriva te vergroten.

Het is de bedoeling dat het convenant jaarlijks wordt getoetst en wordt uitgebreid, onder andere met verdere training op het gebied van veiligheid en omgang met steeds agressievere passagiers.

Incidenten

Eilert: “Het aantal incidenten op en om het spoor neemt jaarlijks toe. Nog steeds wordt er in Nederland dagelijks een conducteur in elkaar geslagen. Dat is geen veilige situatie voor onze leden en evenmin voor de passagiers. Daarbij is de veiligheid op stations en in treinen een actueel gegeven in het huidige nieuws.”

“Begin dit jaar zijn we de onderhandelingen met Arriva gestart om voor de stewards meer waardering en erkenning te krijgen. In het convenant staan afspraken over toezicht, training, gedragsregels en veiligheidsarrangementen. Dat er nu al een eerste convenant getekend wordt geeft aan dat veiligheid voor Arriva ook een belangrijk punt van aandacht is”, aldus de vakbondbestuurder.

Agressie

Naar aanleiding van toenemende en verergerende incidenten is VVMC in overleg met André Cnossen, directeur Trein bij Arriva, gekomen tot het convenant. De overige bonden hebben zich daarbij aangesloten en waren eveneens bij de ondertekening aanwezig. In een volgend convenant wil Eilert nadere afspraken omtrent de inzet van stewards bij evenementen en extra aandacht voor de opleiding en terreurdreiging.

Eilert: “Het vereist training om situaties te signaleren, te de-escaleren en om met lastige of agressieve passagiers om te gaan.” Preventief pleit Eilert voor een test met kleding. Een pilot bij de medewerkers van Veiligheid en Service van de NS met andere kleding, toont positieve resultaten. Voor de stewards van Arriva wil Eilert een gelijke uitrusting. Eilert ziet dit convenant als een goede eerste stap en sluit niet uit dat er in de toekomst nog betere afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld de inzet van stewards.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.