Inchecken, OV-chippaal, OV-chipkaart

Reizigers vinden OV-chipsysteem ingewikkeld en duur

Inchecken, OV-chippaal, OV-chipkaart

Reizigers hebben in drie maanden tijd bijna 2400 klachten over de OV-chipkaart geplaatst op het ‘Meldpunt Einde Treinkaartje’. De Consumentenbond opende dit meldpunt naar aanleiding van het afschaffen van het papieren treinkaartje op 9 juli 2014. Uit het meldpunt blijkt dat veel reizigers treinreizen ingewikkelder en duurder vinden, sinds zij de OV-chipkaart moeten gebruiken. De Consumentenbond vindt de groep ontevreden reizigers veel te groot en eist dat NS snel met concrete verbeteringen komt. Alle binnengekomen meldingen worden geanonimiseerd overhandigd aan NS.

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond: “NS moet samen met de andere vervoerders echt aan de bak om de situatie snel te verbeteren. De OV-chipkaart zou treinreizen juist makkelijker moeten maken. Voor sommige reizigers geldt dat ook, maar uit de meldingen die bij ons zijn binnengekomen, blijkt dat een nog veel te grote groep reizigers het tegendeel ervaart. Daaronder zijn veel incidentele treinreizigers, maar ook abonnementhouders. Als NS de reiziger daadwerkelijk op 1, 2 en 3 zet – zoals ze verkondigen – moeten ze snel met concrete oplossingen en verbeteringen komen.”

Treinreizen

Veel reizigers zijn boos over de hoge kosten, zoals de borg van 20 euro die op de anonieme OV-chipkaart moet staan om te kunnen reizen. Ook de prijs van 7,50 voor de OV-chipkaart en de geldigheid van vijf jaar vallen niet in de smaak. Daarnaast vinden veel consumenten dat treinreizen ingewikkelder is geworden. Een retourtje van Emmen naar Venlo vergt nu bijvoorbeeld twaalf keer in- en uitchecken, terwijl in het verleden één papieren kaartje genoeg was.

Andere veel gehoorde klachten zijn de toeslag van één euro op de eenmalige chipkaart, 2,50 euro betalen om geld van de chipkaart terug te storten en de omslachtige procedures rondom meereiskorting of keuzedagen. Veel consumenten uitten op het meldpunt ook hun zorgen over hoe NS met hun reisgegevens omgaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.