Centraal Station, Utrecht, reizigers

‘Tweede Kamer moet ingrijpen bij onterechte OV-boetes’

Rover, LSVb en de Consumentenbond willen dat de wet wordt aangescherpt zodat vervoersbedrijven geen boetes meer kunnen uitdelen aan reizigers die vooraf via een abonnement voor hun reis hebben betaald, maar zijn vergeten in te checken. Dat schrijven de consumentenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer die donderdag met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu debatteert over de OV-chipkaart.

Reizigers met een geldig abonnement zoals een OV-jaarkaart, Weekend Vrij of een studentenkaart, kunnen bij een vergeten check-in worden beboet voor zwartrijden, ondanks dat voor het abonnement gewoon vooraf is betaald. De mate waarin de OV-bedrijven coulance toepassen, verschilt flink per vervoerder.

Boetes

“Wij vinden dat vervoerders niet op deze wijze met hun vaste klanten zouden moeten omgaan”, schrijven Rover, LSVb en de Consumentenbond. “Bij het vergeten van een check-in worden deze abonnementhouders ten overstaan van medereizigers als zwartrijder aangesproken en beboet, terwijl zij binnen hun vaste traject of uren reizen en de kosten voor de gehele abonnementsperiode al betaald hebben.”

De OV-bedrijven wijzen bij deze boetes op de Wet Personenvervoer 2000. Hierin staat dat een elektronisch vervoerbewijs alleen geldig is als het vertrekpunt elektronisch is geregistreerd. Deze wet is echter geschreven toen het plan nog was dat de OV-abonnementen na invoering van de OV-chipkaart zouden verdwijnen. De consumentenorganisaties hebben een voorstel voor een wetsaanpassing naar de Kamerleden gestuurd waardoor bij vooraf betaalde abonnementen niet langer op deze manier boetes mogen worden uitgedeeld.

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “‘Tweede Kamer moet ingrijpen bij onterechte OV-boetes’”

sinaasappel|15.10.14|12:31

bij albert heijn vergeet je toch ook niet de boodschappen te betalen? als in en uichecken al te lastig voor je is…..tja.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Tweede Kamer moet ingrijpen bij onterechte OV-boetes’ | OVPro.nl
Centraal Station, Utrecht, reizigers

‘Tweede Kamer moet ingrijpen bij onterechte OV-boetes’

Rover, LSVb en de Consumentenbond willen dat de wet wordt aangescherpt zodat vervoersbedrijven geen boetes meer kunnen uitdelen aan reizigers die vooraf via een abonnement voor hun reis hebben betaald, maar zijn vergeten in te checken. Dat schrijven de consumentenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer die donderdag met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu debatteert over de OV-chipkaart.

Reizigers met een geldig abonnement zoals een OV-jaarkaart, Weekend Vrij of een studentenkaart, kunnen bij een vergeten check-in worden beboet voor zwartrijden, ondanks dat voor het abonnement gewoon vooraf is betaald. De mate waarin de OV-bedrijven coulance toepassen, verschilt flink per vervoerder.

Boetes

“Wij vinden dat vervoerders niet op deze wijze met hun vaste klanten zouden moeten omgaan”, schrijven Rover, LSVb en de Consumentenbond. “Bij het vergeten van een check-in worden deze abonnementhouders ten overstaan van medereizigers als zwartrijder aangesproken en beboet, terwijl zij binnen hun vaste traject of uren reizen en de kosten voor de gehele abonnementsperiode al betaald hebben.”

De OV-bedrijven wijzen bij deze boetes op de Wet Personenvervoer 2000. Hierin staat dat een elektronisch vervoerbewijs alleen geldig is als het vertrekpunt elektronisch is geregistreerd. Deze wet is echter geschreven toen het plan nog was dat de OV-abonnementen na invoering van de OV-chipkaart zouden verdwijnen. De consumentenorganisaties hebben een voorstel voor een wetsaanpassing naar de Kamerleden gestuurd waardoor bij vooraf betaalde abonnementen niet langer op deze manier boetes mogen worden uitgedeeld.

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “‘Tweede Kamer moet ingrijpen bij onterechte OV-boetes’”

sinaasappel|15.10.14|12:31

bij albert heijn vergeet je toch ook niet de boodschappen te betalen? als in en uichecken al te lastig voor je is…..tja.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.