Intercity's, passeren

NS: op elk station minstens één trein per half uur

NS gaat vanaf 14 december 2015 elk treinstation overdag minstens één keer per half uur bedienen in beide richtingen. Verder rijden de treinen in het weekend later door en gaan de nachttreinen naar Schiphol weer elke nacht rijden. Dat blijkt uit de nieuwe dienstregling voor 2015. “Wij vinden dat onze reizigers er op moeten kunnen rekenen dat zij overdag binnen een half uur een trein hebben. Daarmee weten reizigers beter waar ze aan toe zijn en geef je ze als het ware steeds meer het stuur van hun eigen treinreis in handen. Vandaar deze minimumstandaard.”, aldus NS-directeur Timo Huges van de NS.

Door het invoeren van de minimumstandaard gaan op vier NS-trajecten meer Sprinters rijden: Arnhem-Ede/Wageningen, Breda-Dordrecht, Roosendaal-Dordrecht en Heerlen-Sittard. Alléén nog op deze vier trajecten kan het momenteel nog voorkomen dat een reiziger in de daluren maar één keer per uur de trein kan pakken.

Uitbreiding dienstregeling

Een andere verandering in dienstregeling 2015 is dat treinen in het weekend later doorrijden. Voortaan rijdt NS op vrijdag en zaterdag treinen tot ongeveer 01.00 uur ‘s nachts vanuit een aantal drukke knooppunten in de Randstad naar omliggende steden, zoals Zwolle, Deventer en Arnhem. Reizigers kunnen hierdoor later naar die bestemmingen reizen, soms wel een uur (van Utrecht naar Zwolle of Deventer) of twee uur (van Nijmegen/Arnhem naar Utrecht) later. NS verwacht hierdoor extra reizigers, zoals uitgaanspubliek, te bedienen.

Verder gaan er tussen Amersfoort, Apeldoorn en Deventer meer Intercity’s rijden omdat NS daar meer reizigers verwacht. De extra treinen (drie in plaats van twee keer per uur) rijden overdag tussen de ochtend- en avondspits. De frequentie in de spits blijft met vier keer per uur gelijk. NS zet met deze verbetering een volgende stap in de frequentieverhoging tussen de Randstad en Apeldoorn/Deventer. Naast vaker een trein levert dit ook reistijdwinsten op (van tien tot dertig minuten), omdat aansluitingen verbeteren.

Nachttreinen

Vanaf de dienstregeling 2015 rijden er weer iedere nacht treinen van en naar Schiphol. In de huidige dienstregeling rijden door werkzaamheden van ProRail enkele nachten per week geen treinen, maar bussen tussen Schiphol en Amsterdam. In het nieuwe spoorboekje rijdt er weer elke nacht per trein naar de luchthaven Schiphol.

Tussen Nijmegen en Wijchen wordt met ingang van de nieuwe dienstregeling het nieuwe station Nijmegen Goffert geopend. Op dat traject gaan in de spits meer Sprinters rijden (vier keer per uur in plaats van twee keer per uur). Daarmee speelt NS in op de groeiende vervoersbehoefte. De frequentieverhoging is mogelijk door nieuwe infrastructuur.

Internationaal treinverkeer

Ook zet NS in de nieuwe dienstregeling in op 16 treinen per dag tussen Amsterdam en Brussel. Deze Intercity doet weer beide hoofdsteden aan en gaat dus als vanouds rijden vanaf Amsterdam Centraal via Schiphol, Den Haag HS, Rotterdam en Dordrecht en Roosendaal. In België rijdt deze trein onder meer via Antwerpen en luchthaven Brussel naar zijn eindbestemming Brussel Zuid.

NS en Deutsche Bahn rijden voortaan een extra vroege Intercity vanuit Amsterdam Centraal (vertrek 05.00 uur) naar Berlijn op maandag tot en met zaterdag. Daarmee komen zij tegemoet aan de vraag van veel reizigers. Zij kunnen namelijk twee uur eerder dan nu, nog in de ochtend, in Berlijn aankomen. Een prettige bijkomstigheid is dat deze trein in Nederland (tot Hengelo) als een binnenlandse Intercity rijdt, waardoor ook binnenlandse reizigers een vroege (extra) verbinding tussen west en oost krijgen.

Werkzaamheden

ProRail vernieuwt ook in 2015 het spoor en stations. Spoorknooppunten worden slimmer ingericht en stations gemoderniseerd om beter en meer treinverkeer mogelijk te maken. De werkzaamheden van ProRail kunnen hinder veroorzaken voor reizigers. De grootste werkzaamheden zijn rondom Utrecht, Schiphol, Delft en Eindhoven.

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “NS: op elk station minstens één trein per half uur”

Paul Lamote|24.10.14|14:59

NS vindt niks, NS is gewoon op grond van de nieuwe concessie verplicht om ieder station overdag iedere 30 minuten te bedienen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.