Spoorhuisje Deurne, groene stationsomgeving

‘Stationsomgeving moet voor een bijzondere beleving zorgen’

Wie de omgeving van een station voor openbaar vervoer betreedt moet dit ervaren als een bijzondere experience. Daaraan werkt Michel Lintermans, bestuurslid van de reizigersvereniging Rover en de stichting Join the Pipe, die in de Derde Wereld drinkwaterpunten aanlegt.

Lintermans is al enige tijd bezig met de uitvoering van een project dat NS-stations bezoekersvriendelijker maakt. Meer planten, verbeterde visualisering door het aanbrengen van historische voorstellingen op saaie opstallen, het plaatsen van een gratis waterkraan voor reizigers en passanten en het aanbrengen van een (zwerf)boekenkast. Daaruit bestaat onder meer zijn verbeteringspakket.

Stationsomgeving

Zelf woont Lintermans in Deurne en dus ligt het voor de hand dat hij het treinstation daar flink heeft aangepakt. “Gelukkig krijg ik hier veel medewerking. Stationbeheerders zijn overigens nog niet altijd even blij met deze benadering. Wel ziet men steeds meer de voordelen. Het aanbieden van schoon drinkwater is service; door het beter beplanten wordt de omgeving aantrekkelijker gemaakt.”

Dankzij een lokale sponsor in Deurne werd het mogelijk een transformatorhuisje te bekleden met fraaie foto’s van het oorspronkelijke stationscomplex, het Peel gebied en winkelende mensen. Het streven is om meer partijen te betrekken bij dit project, dat naast beleving ook gericht is op duurzaamheid.

Watertappunt

Een watertappunt maakt het mogelijk dat voorbijgangers een flesje hervullen, waardoor er geen gebotteld water wordt verbruikt. “Door hergebruik van het flesje komt er minder plastic bij het vuil terecht. Vooral in de warme zomertijd heeft zo’n tappunt veel effect”, aldus het Rover-bestuurslid.

Ook andere stations zijn overgegaan op het gratis aanbieden van water. Lintermans: “De plaatsing van een tappunt gaat gepaard met een subsidie van Join the Pipe voor de aanleg van een drinkwaterkraan in de Derde Wereld.” Volgens Lintermans heeft dit al voor tienduizend mensen de mogelijkheid opgeleverd gebruik te maken van schoon drinkwater.

Homme Heida

Spoorhuisje, Deurne, groene stationsomgeving

Spoorhuisje, Deurne, groene stationsomgeving

Spoorhuisje, Deurne, groene stationsomgeving

Spoorhuisje, Deurne, groene stationsomgeving

Spoorhuisje, Deurne, groene stationsomgeving

Spoorhuisje, Deurne, groene stationsomgeving

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Stationsomgeving moet voor een bijzondere beleving zorgen’ | OVPro.nl
Spoorhuisje Deurne, groene stationsomgeving

‘Stationsomgeving moet voor een bijzondere beleving zorgen’

Wie de omgeving van een station voor openbaar vervoer betreedt moet dit ervaren als een bijzondere experience. Daaraan werkt Michel Lintermans, bestuurslid van de reizigersvereniging Rover en de stichting Join the Pipe, die in de Derde Wereld drinkwaterpunten aanlegt.

Lintermans is al enige tijd bezig met de uitvoering van een project dat NS-stations bezoekersvriendelijker maakt. Meer planten, verbeterde visualisering door het aanbrengen van historische voorstellingen op saaie opstallen, het plaatsen van een gratis waterkraan voor reizigers en passanten en het aanbrengen van een (zwerf)boekenkast. Daaruit bestaat onder meer zijn verbeteringspakket.

Stationsomgeving

Zelf woont Lintermans in Deurne en dus ligt het voor de hand dat hij het treinstation daar flink heeft aangepakt. “Gelukkig krijg ik hier veel medewerking. Stationbeheerders zijn overigens nog niet altijd even blij met deze benadering. Wel ziet men steeds meer de voordelen. Het aanbieden van schoon drinkwater is service; door het beter beplanten wordt de omgeving aantrekkelijker gemaakt.”

Dankzij een lokale sponsor in Deurne werd het mogelijk een transformatorhuisje te bekleden met fraaie foto’s van het oorspronkelijke stationscomplex, het Peel gebied en winkelende mensen. Het streven is om meer partijen te betrekken bij dit project, dat naast beleving ook gericht is op duurzaamheid.

Watertappunt

Een watertappunt maakt het mogelijk dat voorbijgangers een flesje hervullen, waardoor er geen gebotteld water wordt verbruikt. “Door hergebruik van het flesje komt er minder plastic bij het vuil terecht. Vooral in de warme zomertijd heeft zo’n tappunt veel effect”, aldus het Rover-bestuurslid.

Ook andere stations zijn overgegaan op het gratis aanbieden van water. Lintermans: “De plaatsing van een tappunt gaat gepaard met een subsidie van Join the Pipe voor de aanleg van een drinkwaterkraan in de Derde Wereld.” Volgens Lintermans heeft dit al voor tienduizend mensen de mogelijkheid opgeleverd gebruik te maken van schoon drinkwater.

Homme Heida

Spoorhuisje, Deurne, groene stationsomgeving

Spoorhuisje, Deurne, groene stationsomgeving

Spoorhuisje, Deurne, groene stationsomgeving

Spoorhuisje, Deurne, groene stationsomgeving

Spoorhuisje, Deurne, groene stationsomgeving

Spoorhuisje, Deurne, groene stationsomgeving

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.