Amsterdam Centraal, station

Amsterdam CS in top 5 romantische treinstations

Station Amsterdam Centraal is een van de meest romantische treinstations van Europa. Althans, dat vindt de boekingswebsite Hostels.com die een top 5 samenstelde. Andere romantische stations in de lijst zijn Gare du Nord in Parijs, Antwerpen Centraal, King’s Cross Station in Londen en Bahnhof Friedrichstrasse in Berlijn.

Amsterdam Centraal is gebouwd tussen 1881 en 1889. Het is een geslaagde kruising van de neorenaissance en neogotische bouwstijl, wat het Nederlandse station één van de mooiste historische monumenten van de stad maakt.

Amsterdam Centraal

De structuur is gefundeerd op meer dan 8.000 houten palen, die drie kleine eilanden samenvoegen tot één stationseiland. Opmerkelijk is de voormalige wachtkamer ‘Nouveau’ voor de Eerste Klasse boven spoor 2. Op deze romantische plek heeft Grand Café Restaurant zich nu gevestigd.

Amsterdam Centraal, station
Station Amsterdam Centraal

Antwerpen Centraal

Station Antwerpen Centraal telt dagelijk meer dan 25.000 reizigers. Naast het grote volume is dit treinstation ook één van de fraaiste stations ter wereld. De lokale bevolking noemt het Belgische station ook wel ‘de Kathedraal van de Spoorwegen’ vanwege de indrukwekkende koepel van het gebouw.

Antwerpen Centraal opende in 1895 haar deuren en in de afgelopen jaren is het station grondig gerenoveerd. Het station heeft nu drie niveaus en bevat tevens een ondergronds gedeelte. Op deze historische plek is dus ruimte genoeg om een partner passend uit te zwaaien.

Antwerpen Centraal, treinstation
Antwerpen Centraal Station

Gare du Nord

Gare du Nord is gebouwd tussen 1861 en 1865 en sindsdien is het station één van de belangrijkste verkeersknooppunten van Parijs. Het station in het hart van Frankrijk staat in het monumentenregister. Gare du Nord wordt gekenmerkt door de negentiende eeuwse architectuur met afwisselend gebruik van ijzer en glas.

De gevel van het monument wordt gemarkeerd door 23 standbeelden, welke de 23 grote steden symboliseren, waar de oorspronkelijke treinreizen naar toe leidden.

Gare Du Nord, treinstation, Parijs
Station Gare du Nord in Parijs

King’s Cross Station

In Londen opende al in 1852 het King’s Cross station en nog is dit in Victoriaanse stijl gebouwde station van Lewis Cubitt één van de grootste treinstations van Londen. Het drukke knooppunt verbindt het openbaar vervoer van de metropool.

Vanwege de toenemende reizigersaantallen en organisatie van de Olympische Spelen, werd in 2012 de gehele infrastructuur gerenoveerd. Harry Potter-fans kunnen hier ‘Platform 3/4’ bezoeken, in de film de weg naar de magische wereld van Zweinstein.

King's Cross Station, Londen
King’s Cross station in Londen

Bahnhof Friedrichstrasse

Bahnhof Friedrichstrasse in Berlijn, gebouwd in 1882, heeft een belangrijke rol gespeeld in de periode van de de bouw van de Berlijnse muur. Bahnhof Friedrichstrasse was het laatste station voor de grens met West-Berlijn. Deze grens werd onder meer aangegeven door de omstreden muur die deze formeel ‘gedemiltaliseerde viersectorenstad’ scheidde in een Sovjet- en Amerikaans/Brits/Frans gebied.

Het station was de omgeving van pijnlijke scheidingen tussen familieleden, geliefden en vrienden, die aan weerskanten van de muur woonden. Het dichtbijgelegen gebouw, wat als controlepost diende, werd daarom omgedoopt tot ‘Tränenpalast’, oftewel Tranenpaleis.

Bahnhof, Friedrichstrasse, Berlijn, treinstation
Bahnhof Friedrichstrasse in Berlijn

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Amsterdam CS in top 5 romantische treinstations”

Fred Andrioli|20.01.15|14:39

Bahnhof Friedrichstraße lag in Oost-Berlijn (DDR).
Er stopten treinen, S-Bahn en U-Bahn. Vanuit West-Berlijn kon je overstappen van de bovengrondse S-Bahn op de ondergrondse S-Bahn en op de U-Bahn (beide noord-zuid) Dit zónder de controle te passeren. Alleen als je het station verliet moest je door de controle en kwam je in Oost-Berlijn. Vanuit het oosten stopte ook een S-Bahn op dit station, maar er was een afscheiding tussen de perrons. Je kon die andere trein alleen horen.
Fred Andrioli

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Amsterdam CS in top 5 romantische treinstations | OVPro.nl
Amsterdam Centraal, station

Amsterdam CS in top 5 romantische treinstations

Station Amsterdam Centraal is een van de meest romantische treinstations van Europa. Althans, dat vindt de boekingswebsite Hostels.com die een top 5 samenstelde. Andere romantische stations in de lijst zijn Gare du Nord in Parijs, Antwerpen Centraal, King’s Cross Station in Londen en Bahnhof Friedrichstrasse in Berlijn.

Amsterdam Centraal is gebouwd tussen 1881 en 1889. Het is een geslaagde kruising van de neorenaissance en neogotische bouwstijl, wat het Nederlandse station één van de mooiste historische monumenten van de stad maakt.

Amsterdam Centraal

De structuur is gefundeerd op meer dan 8.000 houten palen, die drie kleine eilanden samenvoegen tot één stationseiland. Opmerkelijk is de voormalige wachtkamer ‘Nouveau’ voor de Eerste Klasse boven spoor 2. Op deze romantische plek heeft Grand Café Restaurant zich nu gevestigd.

Amsterdam Centraal, station
Station Amsterdam Centraal

Antwerpen Centraal

Station Antwerpen Centraal telt dagelijk meer dan 25.000 reizigers. Naast het grote volume is dit treinstation ook één van de fraaiste stations ter wereld. De lokale bevolking noemt het Belgische station ook wel ‘de Kathedraal van de Spoorwegen’ vanwege de indrukwekkende koepel van het gebouw.

Antwerpen Centraal opende in 1895 haar deuren en in de afgelopen jaren is het station grondig gerenoveerd. Het station heeft nu drie niveaus en bevat tevens een ondergronds gedeelte. Op deze historische plek is dus ruimte genoeg om een partner passend uit te zwaaien.

Antwerpen Centraal, treinstation
Antwerpen Centraal Station

Gare du Nord

Gare du Nord is gebouwd tussen 1861 en 1865 en sindsdien is het station één van de belangrijkste verkeersknooppunten van Parijs. Het station in het hart van Frankrijk staat in het monumentenregister. Gare du Nord wordt gekenmerkt door de negentiende eeuwse architectuur met afwisselend gebruik van ijzer en glas.

De gevel van het monument wordt gemarkeerd door 23 standbeelden, welke de 23 grote steden symboliseren, waar de oorspronkelijke treinreizen naar toe leidden.

Gare Du Nord, treinstation, Parijs
Station Gare du Nord in Parijs

King’s Cross Station

In Londen opende al in 1852 het King’s Cross station en nog is dit in Victoriaanse stijl gebouwde station van Lewis Cubitt één van de grootste treinstations van Londen. Het drukke knooppunt verbindt het openbaar vervoer van de metropool.

Vanwege de toenemende reizigersaantallen en organisatie van de Olympische Spelen, werd in 2012 de gehele infrastructuur gerenoveerd. Harry Potter-fans kunnen hier ‘Platform 3/4’ bezoeken, in de film de weg naar de magische wereld van Zweinstein.

King's Cross Station, Londen
King’s Cross station in Londen

Bahnhof Friedrichstrasse

Bahnhof Friedrichstrasse in Berlijn, gebouwd in 1882, heeft een belangrijke rol gespeeld in de periode van de de bouw van de Berlijnse muur. Bahnhof Friedrichstrasse was het laatste station voor de grens met West-Berlijn. Deze grens werd onder meer aangegeven door de omstreden muur die deze formeel ‘gedemiltaliseerde viersectorenstad’ scheidde in een Sovjet- en Amerikaans/Brits/Frans gebied.

Het station was de omgeving van pijnlijke scheidingen tussen familieleden, geliefden en vrienden, die aan weerskanten van de muur woonden. Het dichtbijgelegen gebouw, wat als controlepost diende, werd daarom omgedoopt tot ‘Tränenpalast’, oftewel Tranenpaleis.

Bahnhof, Friedrichstrasse, Berlijn, treinstation
Bahnhof Friedrichstrasse in Berlijn

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Amsterdam CS in top 5 romantische treinstations”

Fred Andrioli|20.01.15|14:39

Bahnhof Friedrichstraße lag in Oost-Berlijn (DDR).
Er stopten treinen, S-Bahn en U-Bahn. Vanuit West-Berlijn kon je overstappen van de bovengrondse S-Bahn op de ondergrondse S-Bahn en op de U-Bahn (beide noord-zuid) Dit zónder de controle te passeren. Alleen als je het station verliet moest je door de controle en kwam je in Oost-Berlijn. Vanuit het oosten stopte ook een S-Bahn op dit station, maar er was een afscheiding tussen de perrons. Je kon die andere trein alleen horen.
Fred Andrioli

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.