Sprinter, centraal station, Leiden, trein, NS

Mogelijke omkoping bij aanbesteding sprinters NS

De NS is een onderzoek gestart naar mogelijke omkoping bij de aanbestedingsprocedure voor de nieuwe sprinters. Dat bevestigt het spoorbedrijf na berichtgeving van RTL Nieuws.

De NS heeft een externe advocaat ingehuurd om het handelen van consultant Richard de L. te onderzoeken. Hij zou in 2012 in ruil voor vijf- tot tienduizend euro vertrouwelijke documenten hebben verkocht aan treinbouwer Bombardier. Treinenbouwer Bombardier heeft zich later uit de aanbestedingsprocedure teruggetrokken. De Spaanse treinfabrikant CAF mocht de nieuwe sprinters uiteindelijk bouwen.

Treinen

De L. was betrokken bij de aanschaf van 118 treinen van de Sprinter Nieuwe Generatie die in 2018 worden geleverd. Het gaat om een opdracht ter waarde van vijfhonderd miljoen euro.

De consultant raakte al eerder in opspraak. Hij hield namens de NS toezicht op de bouw van de Fyra in Italië en twitterde over zijn ontspannen verblijf daar. Ook schreef hij in 2013 namens de NS en de Belgische spoorwegen een brief, waarin stond dat de Fyra’s ondanks alle mankementen gewoon zouden worden afgenomen.

Ernstige zaak

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van staatssecretaris Mansveld over deze kwestie. “D66 wil dat de NS dit tot op de bodem uitzoekt. Het is goed dat NS daar al de eerste stappen voor heeft gezet”, zegt D66-Kamerlid Stientje van Velhoven. “Het zou goed zijn als de NS structureel haar aanbestedingsprocedures tegen het licht houdt. D66 wil daarbij dat de staatssecretaris en de NS bekijken hoe mogelijkheden voor fraude bij grote aanbestedingen verkleind kunnen worden.”

PVV-Kamerlid Barry Madlener: “Het is onvoorstelbaar dat de NS deze berichten voor zichzelf heeft willen houden, en er niet direct aangifte is gedaan. Omkoping is een strafbaar feit en de vraag rijst of de aanbesteding nu wel eerlijk is verlopen.”

Aanbesteding

Maatschappij Voor Beter OV is geschokt over de berichten dat een adviseur die werkt in opdracht van de NS vertrouwelijke gegevens over de aanschaf van nieuwe Sprinters zou hebben verkocht aan treinenbouwer Bombardier.

Voorzitter Rikus Spithorst: “Dat de NS de gedragingen van de heer De L. onderzoekt, is wat ons betreft een mooie eerste stap, maar meer ook niet. Want als de beschuldigingen waar zijn, zal ook de positie van de verantwoordelijken bij NedTrain en NSFSC tegen het licht moeten worden gehouden: de betrokkenen hebben dan blijkbaar geen goede hand van selectie van adviseurs gehad en brengen daarmee dus de deugdelijke aanschaf van treinen mogelijk in gevaar.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.