Abellio, trein

ACM: NS overtreedt spoorwegwet bij OV-concessie Limburg

Abellio, trein

NS heeft haar macht misbruikt bij de aanbesteding van de grote OV-concessie in Limburg. Dat is het oordeel van kartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM). NS zou alles op alles hebben gezet om te voorkomen dat ACM dit oordeel voor de gunning van de OV-concessie naar buiten zou brengen. Dat meldt de Telegraaf op basis van het ontwerpbesluit van ACM. Het definitieve besluit van ACM wordt binnenkort gepubliceerd.

ACM oordeelt dat NS de spoorwegwet heeft overtreden door concurrenten hoge prijzen voor essentiële zaken zoals het plaatsen van eigen OV-chippalen op stations en de toegang tot kaartautomaten. NS heeft daardoor financieel voordeel ten opzichte van de andere inschrijvers.

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu meldde dinsdag nog in een brief aan de Tweede Kamer dat “NS geen producten, diensten of middelen aan Abellio levert voor een vergoeding die onder de prijs ligt die gerekend zou worden aan derden”. ACM stelt vast dat dit wél het geval is.

OV-concessie

De provincie Limburg maakte op 10 februari bekend dat zij de OV-concessie aan Abellio gunt. De NS-dochter wordt daarmee in een klap verantwoordelijk voor het OV per bus en de stoptrein-diensten in de gehele provincie. De OV-concessie loopt van december 2016 tot en met december 2031.

De private vervoerders kwamen meerdere malen in opstand tegen de procedure die provincie Limburg hanteerde. Veolia probeerde zelfs via een gang naar de rechter bij de provincie af te dwingen dat Abellio zou worden uitgesloten van de aanbesteding. De rechter wees de eis van Veolia echter af, omdat Veolia de aanklachten richting de provincie niet hard kon maken in het kort geding.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ACM: NS overtreedt spoorwegwet bij OV-concessie Limburg | OVPro.nl
Abellio, trein

ACM: NS overtreedt spoorwegwet bij OV-concessie Limburg

NS heeft haar macht misbruikt bij de aanbesteding van de grote OV-concessie in Limburg. Dat is het oordeel van kartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM). NS zou alles op alles hebben gezet om te voorkomen dat ACM dit oordeel voor de gunning van de OV-concessie naar buiten zou brengen. Dat meldt de Telegraaf op basis van het ontwerpbesluit van ACM. Het definitieve besluit van ACM wordt binnenkort gepubliceerd.

ACM oordeelt dat NS de spoorwegwet heeft overtreden door concurrenten hoge prijzen voor essentiële zaken zoals het plaatsen van eigen OV-chippalen op stations en de toegang tot kaartautomaten. NS heeft daardoor financieel voordeel ten opzichte van de andere inschrijvers.

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu meldde dinsdag nog in een brief aan de Tweede Kamer dat “NS geen producten, diensten of middelen aan Abellio levert voor een vergoeding die onder de prijs ligt die gerekend zou worden aan derden”. ACM stelt vast dat dit wél het geval is.

OV-concessie

De provincie Limburg maakte op 10 februari bekend dat zij de OV-concessie aan Abellio gunt. De NS-dochter wordt daarmee in een klap verantwoordelijk voor het OV per bus en de stoptrein-diensten in de gehele provincie. De OV-concessie loopt van december 2016 tot en met december 2031.

De private vervoerders kwamen meerdere malen in opstand tegen de procedure die provincie Limburg hanteerde. Veolia probeerde zelfs via een gang naar de rechter bij de provincie af te dwingen dat Abellio zou worden uitgesloten van de aanbesteding. De rechter wees de eis van Veolia echter af, omdat Veolia de aanklachten richting de provincie niet hard kon maken in het kort geding.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.