Machinist, Hanzelijn

Toeterprotest conducteurs en machinisten tegen OV-agressie

Conducteurs en machinisten in het hele land hebben maandagochtend een paar minuten lang een zogenaamd ‘toeterprotest’ gehouden. Dit om aan te geven dat ze agressie tegen NS-personeel zat zijn. Aanleiding voor de actie is de ernstige mishandeling van een conductrice in Hoofddorp donderdagnacht. Ze werd tijdens haar dienst zodanig toegetakeld dat ze geopereerd moest worden. Zaterdag werd een conducteur op station Helmond ’t Hout bespuugd en geschopt door een reiziger zonder geldig vervoersbewijs, zondag werd een conducteur met de dood bedreigd. En maandagochtend werd een NS-medewerker op Utrecht Centraal enkele uren voor het protest nog een bloedneus geslagen.

NS en de vakbonden willen dat de politiek gaat ingrijpen om agressie tegen NS-personeel tegen te gaan. Eerder deze week riepen ze staatssecretaris Mansveld, minister Opstelten en minister Plasterk dan ook gezamenlijk op om met ze om de tafel te gaan en verdere maatregelen te bespreken. Mansveld liet weten zo snel mogelijk overleg over de zaak te willen voeren. “Blijf met je poten van NS-personeel af”, zo was haar reactie op het incident van donderdagnacht.

Agressie

Een NS-conductrice werd zodanig mishandeld dat ze aan verschillende breuken in haar gezicht moest worden geopereerd. De vrouw kwam tijdens haar laatste ronde in een trein op station Hoofddorp een reiziger tegen die de trein niet uit wilde. Even later zag ze de man vanaf het perron in de deuropening van de trein staan, waarna ze zich niets meer herinnert. De machinist vond haar toegetakeld op de grond. In een brief riepen NS en de vakbonden minister Opstelten, minister Plasterk en staatssecretaris Mansveld op om op de zeer korte termijn met ze om de tafel te gaan om tot extra overheidsmaatregelen te komen.

“Een van onze collega’s is in de nacht van donderdag op vrijdag ernstig mishandeld terwijl zij haar werk deed in een trein op station Hoofddorp. NS is zeer ontdaan door dit voorval, leeft met haar mee en roept de politiek op om samen met NS dergelijke gevallen van agressie in de toekomst te bestrijden”, zo viel in de gezamenlijke brief van NS, vakbonden en OR te lezen.

OV-verbod

Ook Maatschappij Voor Beter OV zei in een reactie op het incident geschokt te zijn. Voorzitter Rikus Spithorst liet daarbij weten een landelijk, door de rechter opgelegd OV-verbod te zien als oplossing om de situatie te verbeteren. “Overtreding van dat OV-verbod moet leiden tot voorwaardelijke celstraffen. Om dat OV-verbod te handhaven, is het invoeren van identificatieplicht in het OV noodzakelijk, waarbij niet-geüniformeerde politieteams regelmatig door de trein gaan, om mensen die dit OV-verbod negeren op te pakken”, zo gaf hij aan,

Na het incident van donderdagnacht was het ook dit weekend weer raak. Ditmaal werd een conducteur op station Helmond ’t Hout uitgescholden, geschopt en bespuugd. De 28-jarige verdachte zat zonder geldig vervoersbedrijf in de trein. De conducteur sprak hem daarop aan, waarna de man agressief reageerde. Op station ’s Hout werd de man uit de trein gezet, waarna hij de conducteur belaagde. De man is door de politie aangehouden en voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Bedreiging

De politie arresteerde daarnaast zondag een 35-jarige inwoner van Rotterdam, nadat hij een conducteur bedreigde tijdens de kaartcontrole. En enkele uren voor het toeterprotest werd maandagochtend een conducteur een bloedneus geslagen.

Half februari werd door spoormedewerkers al betoogd tot meer veiligheidsmaatregelen. Vier medewerkers van de standplaats ’s-Hertogenbosch deden in een brief aan de directie van NS Reizigers, de OR en de vakbonden negen voorstellen om agressie op en rond het spoor aan te pakken. In de brief werden expliciete suggesties gedaan, zoals de inzet van structurele dubbele bemensing in treinen op vrijdag-, zaterdag- en zondagavonden en cameratoezicht op stations en in nieuwe en nog te renoveren treinen. Dit als reactie op een ander ernstig incident.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Toeterprotest conducteurs en machinisten tegen OV-agressie | OVPro.nl
Machinist, Hanzelijn

Toeterprotest conducteurs en machinisten tegen OV-agressie

Conducteurs en machinisten in het hele land hebben maandagochtend een paar minuten lang een zogenaamd ’toeterprotest’ gehouden. Dit om aan te geven dat ze agressie tegen NS-personeel zat zijn. Aanleiding voor de actie is de ernstige mishandeling van een conductrice in Hoofddorp donderdagnacht. Ze werd tijdens haar dienst zodanig toegetakeld dat ze geopereerd moest worden. Zaterdag werd een conducteur op station Helmond ’t Hout bespuugd en geschopt door een reiziger zonder geldig vervoersbewijs, zondag werd een conducteur met de dood bedreigd. En maandagochtend werd een NS-medewerker op Utrecht Centraal enkele uren voor het protest nog een bloedneus geslagen.

NS en de vakbonden willen dat de politiek gaat ingrijpen om agressie tegen NS-personeel tegen te gaan. Eerder deze week riepen ze staatssecretaris Mansveld, minister Opstelten en minister Plasterk dan ook gezamenlijk op om met ze om de tafel te gaan en verdere maatregelen te bespreken. Mansveld liet weten zo snel mogelijk overleg over de zaak te willen voeren. “Blijf met je poten van NS-personeel af”, zo was haar reactie op het incident van donderdagnacht.

Agressie

Een NS-conductrice werd zodanig mishandeld dat ze aan verschillende breuken in haar gezicht moest worden geopereerd. De vrouw kwam tijdens haar laatste ronde in een trein op station Hoofddorp een reiziger tegen die de trein niet uit wilde. Even later zag ze de man vanaf het perron in de deuropening van de trein staan, waarna ze zich niets meer herinnert. De machinist vond haar toegetakeld op de grond. In een brief riepen NS en de vakbonden minister Opstelten, minister Plasterk en staatssecretaris Mansveld op om op de zeer korte termijn met ze om de tafel te gaan om tot extra overheidsmaatregelen te komen.

“Een van onze collega’s is in de nacht van donderdag op vrijdag ernstig mishandeld terwijl zij haar werk deed in een trein op station Hoofddorp. NS is zeer ontdaan door dit voorval, leeft met haar mee en roept de politiek op om samen met NS dergelijke gevallen van agressie in de toekomst te bestrijden”, zo viel in de gezamenlijke brief van NS, vakbonden en OR te lezen.

OV-verbod

Ook Maatschappij Voor Beter OV zei in een reactie op het incident geschokt te zijn. Voorzitter Rikus Spithorst liet daarbij weten een landelijk, door de rechter opgelegd OV-verbod te zien als oplossing om de situatie te verbeteren. “Overtreding van dat OV-verbod moet leiden tot voorwaardelijke celstraffen. Om dat OV-verbod te handhaven, is het invoeren van identificatieplicht in het OV noodzakelijk, waarbij niet-geüniformeerde politieteams regelmatig door de trein gaan, om mensen die dit OV-verbod negeren op te pakken”, zo gaf hij aan,

Na het incident van donderdagnacht was het ook dit weekend weer raak. Ditmaal werd een conducteur op station Helmond ’t Hout uitgescholden, geschopt en bespuugd. De 28-jarige verdachte zat zonder geldig vervoersbedrijf in de trein. De conducteur sprak hem daarop aan, waarna de man agressief reageerde. Op station ’s Hout werd de man uit de trein gezet, waarna hij de conducteur belaagde. De man is door de politie aangehouden en voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Bedreiging

De politie arresteerde daarnaast zondag een 35-jarige inwoner van Rotterdam, nadat hij een conducteur bedreigde tijdens de kaartcontrole. En enkele uren voor het toeterprotest werd maandagochtend een conducteur een bloedneus geslagen.

Half februari werd door spoormedewerkers al betoogd tot meer veiligheidsmaatregelen. Vier medewerkers van de standplaats ’s-Hertogenbosch deden in een brief aan de directie van NS Reizigers, de OR en de vakbonden negen voorstellen om agressie op en rond het spoor aan te pakken. In de brief werden expliciete suggesties gedaan, zoals de inzet van structurele dubbele bemensing in treinen op vrijdag-, zaterdag- en zondagavonden en cameratoezicht op stations en in nieuwe en nog te renoveren treinen. Dit als reactie op een ander ernstig incident.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.