ACM, Autoriteit Consument en Markt, kartelwaakhond

ACM gaat rapport met overtredingen NS openbaar maken

ACM, Autoriteit Consument en Markt, kartelwaakhond

Kartelwaakhond ACM gaat het rapport over de OV-aanbesteding Limburg waarbij de NS de spoorwegwet heeft overtreden ‘zo snel mogelijk publiceren’. Dat rapport beschrijft hoe de NS de concurrentie bewust heeft tegengewerkt bij de aanbesteding. Zo werden er geen definitieve offertes gegeven aan bijvoorbeeld Veolia voor het gebruik van kaartautomaten, servicepunten en ov-chippalen. Terwijl NS-dochter Abellio dat meteen wel kreeg van NS.

De ACM heeft in het rapport dan ook flinke kritiek op NS. De waarde van de aanbesteding bedraagt zo’n twee miljard euro. Het is de vraag of deze straks opnieuw moet.

Treinstations

De NS is eigenaar van treinstations en dus van noodzakelijke voorzieningen. Bedrijven als Veolia hadden dus een onherroepelijke offerte nodig om hiervan gebruik te maken. NS gaf die informatie wel aan Abellio, maar niet aan Veolia. Daarmee heeft het staatsbedrijf de Spoorwegwet overtreden, vindt ACM.

De ACM windt er geen doekjes om: „NS had een prikkel om de dienstverlening aan haar directe concurrenten te vertragen en anderszins te belemmeren. NS wist dat zij de inschrijving van directe concurrenten zodoende kon frustreren”, schrijft de kartelwaakhond.

Voorlopige gunning

ACM wilde het rapport nog voor de voorlopige gunning van Limburg openbaar maken. Maar dat hield NS tegen, omdat het om ‘bedrijfsgeheimen’ zou gaan. Het rapport dat nu is uitgelekt is zwaar gecensureerd. Ongeveer 20% van de inhoud is onleesbaar gemaakt.

Abellio heeft de voorlopige gunning geworden. Maar het lijkt erop dat bedrijven als Veolia de gang naar de rechter maken met het ACM-rapport in handen. Die zal uiteindelijk besluiten of de aanbesteding opnieuw moet, of dat NS bijvoorbeeld een schadevergoeding moet betalen. Ook kan de ACM nog een flinke boete opleggen, waardoor de kans bestaat dat NS wordt uitgesloten van toekomstige aanbestedingen.

Rapport

ACM heeft nog geen datum genoemd waarop het rapport bekendgemaakt wordt. De NS wil eerst het officiële rapport afwachten en nu nog niet reageren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.