station, treinen, NS

NS: Mat ’64-treinen zijn veilig

station, treinen, NS

De Mat ’64, het oudste treintype dat NS nog in bedrijf heeft, is veilig. Alle treinen beschikken over een toelating die is afgegeven door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dat meldt de NS in reactie op berichtgeving van de Telegraaf eerder deze week over dat deze treinen onveilig zouden zijn. 

“De Mat’64 heeft zich door de jaren heen bewezen als een zeer degelijke trein’’, stelt Abdullah Topal, materieelmanager van de Mat’64. “Zelfs in strenge winters bleef dit treintype zeer goed presteren en ook in andere jaargetijden heeft dit type nauwelijks last van storingen.”

Botsing

Het Telegraaf-artikel refereert aan een eerder inspectierapport, waarin een botsing met een Mat’64 en een tractor bij Coevorden wordt beschreven. De Inspectie geeft in dit rapport de aanbeveling voor het aanbrengen van een zogenoemde baanschuiver, die projectielen mogelijk van een spoorbaan kan schuiven. “Zo’n signaal houdt niet in dat er sprake is van een afwijking van de norm of regelgeving”,stelt NS.  De waarschuwing waarover de Telegraaf spreekt is volgens de spoorvervoerder feitelijk niet correct.

NS zegt naar de aanbeveling van ILT te hebben gekeken. “Mede omdat destijds al bekend was dat gestopt zou worden met de Mat ’64-treinen, is besloten deze baanschuivers niet aan te brengen”, aldus de spoorvervoerder. Inmiddels rijden er nog 43 treinen van dit type rond, maar aan het eind van het jaar verdwijnen ze helemaal uit de dienstregeling.”Aan het einde van dit jaar verloopt de revisietermijn van de Mat’64″, vertelt Topal. “We hebben besloten geen nieuwe revisiebeurt meer uit te voeren. De Mat’64 wordt vervangen door andere treintypes, zoals DDAR en DDM1. Later komen dan nog de Flirt-treinen, die NS onlangs heeft besteld.”

Onderzoek

NS wacht op dit moment de uitkomsten van het van het onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeluk in Teuge verder af. Uit dat onderzoek moet ook blijken waarom er zoveel schade aan de infrastructuur is ontstaan.

Lees ook:

‘NS negeerde aanbeveling Inspectie over Mat ’64-treinen’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.