Rechtbank, rechter

NS start rechtszaak tegen ACM over besluit concessie Limburg

Rechtbank, rechter

De NS spant een kort geding aan tegen mededingsautoriteit ACM. De vervoerder is het niet eens met de visie van de kartelwaakhond dat NS bij een aanbesteding in Limburg wetten heeft overtreden. De ACM zou volgens NS geen behoorlijke procesgang hebben toegepast. Daarmee wordt een nieuw juridisch hoofdstuk toegevoegd aan het proces rondom de Limburgse concessie.

NS-dochter Abellio heeft vorige maand de concessie gewonnen voor het bus- en stoptreinvervoer in de gehele provincie Limburg. Ook Arriva en Veolia dongen mee naar de grootste concessie van Nederland, maar trokken aan het kortste eind.

Prijzen

Veolia diende na het verlies een klacht in bij de mededingingsautoriteit over het feit dat NS hogere prijzen vroeg voor essentiële zaken, zoals de toegang tot kaartautomaten. Veolia zou op die manier zijn benadeeld, waardoor Abellio meer kans maakte om de concessie te winnen. Hetgeen uiteindelijk ook is gebeurd.

ACM heeft aangegeven dat NS inderdaad de Spoorwegwet heeft overtreden bij de OV-concessie in Limburg. Een boete is niet uitgedeeld, omdat dat in deze fase van de procedure niet kan. Wel is het mogelijk dat er in een later stadium een sanctie volgt. Daar wil NS echter niet op wachten. Het feit dat ACM constateert dat de vervoerder de Spoorwegwet heeft overtreden, is voor NS al reden genoeg om het kort geding te starten.

Rechter

Het is zeker niet de eerste juridische procedure in verband met de Limburgse concessie. Veolia stapte vóór de gunning al naar de rechter met het verzoek de NS uit te sluiten van mededinging naar de concessie. De rechter was het daar niet mee eens en gaf NS de ruimte om ook een bod te doen met haar dochter Abellio.

Na de gunning spande Veolia opnieuw een juridische procedure aan, dit keer in samenwerking met Arriva. In de zaak eisen beide bedrijven dat concessieverlener Provincie Limburg de gunning terugdraait. De concessieperiode begint in december 2016 en heeft een looptijd van vijftien jaar.

Lees ook: Arriva en Veolia naar rechter over OV-concessie Limburg

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS start rechtszaak tegen ACM over besluit concessie Limburg | OVPro.nl
Rechtbank, rechter

NS start rechtszaak tegen ACM over besluit concessie Limburg

De NS spant een kort geding aan tegen mededingsautoriteit ACM. De vervoerder is het niet eens met de visie van de kartelwaakhond dat NS bij een aanbesteding in Limburg wetten heeft overtreden. De ACM zou volgens NS geen behoorlijke procesgang hebben toegepast. Daarmee wordt een nieuw juridisch hoofdstuk toegevoegd aan het proces rondom de Limburgse concessie.

NS-dochter Abellio heeft vorige maand de concessie gewonnen voor het bus- en stoptreinvervoer in de gehele provincie Limburg. Ook Arriva en Veolia dongen mee naar de grootste concessie van Nederland, maar trokken aan het kortste eind.

Prijzen

Veolia diende na het verlies een klacht in bij de mededingingsautoriteit over het feit dat NS hogere prijzen vroeg voor essentiële zaken, zoals de toegang tot kaartautomaten. Veolia zou op die manier zijn benadeeld, waardoor Abellio meer kans maakte om de concessie te winnen. Hetgeen uiteindelijk ook is gebeurd.

ACM heeft aangegeven dat NS inderdaad de Spoorwegwet heeft overtreden bij de OV-concessie in Limburg. Een boete is niet uitgedeeld, omdat dat in deze fase van de procedure niet kan. Wel is het mogelijk dat er in een later stadium een sanctie volgt. Daar wil NS echter niet op wachten. Het feit dat ACM constateert dat de vervoerder de Spoorwegwet heeft overtreden, is voor NS al reden genoeg om het kort geding te starten.

Rechter

Het is zeker niet de eerste juridische procedure in verband met de Limburgse concessie. Veolia stapte vóór de gunning al naar de rechter met het verzoek de NS uit te sluiten van mededinging naar de concessie. De rechter was het daar niet mee eens en gaf NS de ruimte om ook een bod te doen met haar dochter Abellio.

Na de gunning spande Veolia opnieuw een juridische procedure aan, dit keer in samenwerking met Arriva. In de zaak eisen beide bedrijven dat concessieverlener Provincie Limburg de gunning terugdraait. De concessieperiode begint in december 2016 en heeft een looptijd van vijftien jaar.

Lees ook: Arriva en Veolia naar rechter over OV-concessie Limburg

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.