Toezichthouders, medewerkers Service en Veiligheid, NS, station Hoofddorp

Uitbreiding van NS-personeel op late treinen vanwege geweld

Toezichthouders, medewerkers Service en Veiligheid, NS, station Hoofddorp

Er komt meer NS-personeel op late treinen en beveiligers voeren extra toegangscontroles uit op stations. Dat zijn de vakbonden, ondernemingsraad en spoorvervoerder NS donderdag overeengekomen. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat veiligheid in treinen en op stations voor reizigers en personeel wordt verhoogd. Aanleiding voor de aanvullende maatregelen zijn een aantal ernstige mishandelingen van NS-medewerkers in de trein en op stations.

Op dit moment worden er in het weekend al in veel treinen twee NS-medewerkers ingezet. Deze zogenaamde ‘dubbele bemensing’ wordt nu verder uitgebreid naar nachttreinen waar dit nog niet gebeurt. Verder komen er twee medewerkers op specifieke treinen op zondagochtend, donderdagavond, zaterdagavond en in een later stadium ook op vrijdagavond. Op deze tijdstippen zit er veel uitgaanspubliek in de trein, waaronder overlast veroorzakers. In aanvulling daarop huurt NS op korte termijn meer dan honderd extra beveiligers in voor meer toegangscontroles op stations.

Sociale veiligheid

Andere maatregelen die vakbonden en NS al eerder overeen kwamen zijn de permanente aanwezigheid van politieagenten op twintig grote stations, een uitbreiding van de informatie-uitwisseling met politie, een versnelde invoering van het stationsverbod en extra camera’s op de kleinere stations.

De regionale vervoerders riepen eerder op tot een landelijke aanpak tegen agressie, waarbij naast de trein ook wordt gekeken naar de sociale veiligheid in de bus, tram en metro. In het pakket aan maatregelen dat de vakbonden met NS is overeengekomen wordt hierover echter niet gesproken.

Lees ook:

Regionale vervoerders willen meepraten over sociale veiligheid

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Uitbreiding van NS-personeel op late treinen vanwege geweld”

Hans Jannink|15.04.15|10:28

Camera’s zullen als preventief middel alleen soelaas geven bij instrumentele agressie (o.a. door zwart reizigers of uit cultuur voortkomende discriminatie en intimidatie). Maar camera’s zullen niet veel helpen bij emotionele agressie en andere geestelijke oorzaken van agressie (bv. onder invloed van geestverruimende middelen), maar in die gevallen hooguit een hulp zijn bij de opsporing van de daders.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.