NS, trein, station Roermond

Verbijstering over fraude bij Limburgse OV-concessie

Er is met verbijstering gereageerd op de fraude die is gepleegd bij de OV-concessie Limburg. Twee bestuurders van Qbuzz/Abellio zijn op non-actief gesteld vanwege ernstige onregelmatigheden bij de aanbesteding van de OV-concessie in Limburg. Deze medewerkers hebben vertrouwelijke informatie ontvangen van een ex-medewerker van Veolia Transport Nederland. Gedeputeerde Patrick van der Broeck, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Limburg, zegt in een reactie ’teleurgesteld, verbijsterd en volslagen verrast’ te zijn.

Over of NS-dochter Abellio nu wordt uitgesloten van de aanbesteding laat Van der Broeck zich niet uit. “Dit is heel zorgelijk. We gaan ons nu beraden op de ontstane situatie en wat onze vervolgstappen zijn. Het is niet in het belang van de reiziger in Limburg om daar nu al op vooruit te lopen. Onze juristen gaan dit nu verder onderzoeken en analyseren.” Veolia eiste eerder al om een heraanbesteding van de Limburgse OV-concessie vanwege ontbreken van een eerlijk speelveld.

OV-concessie

Het ontvangen van vertrouwelijke informatie van de ex-medewerker van Veolia vond plaats bij de aanbesteding van het openbaar vervoer van de provincie Limburg voor de periode 2016-2031. De OV-concessie Limburg is op 10 maart 2015 gegund aan Abellio Limburg. Huidige vervoerder Veolia en Arriva hadden ook ingeschreven voor deze concessie, maar vielen buiten de boot.

“Ik ben verbijsterd dat zoiets kan gebeuren in de OV-sector. Ik sta met mijn mond vol tanden”, zegt directeur Manu Lageirse van Veolia. NS heeft er goed aan gedaan, om direct een onderzoek in te stellen vindt Lageirse. “Ik vind dat de NS hier kordaat in handelt.”

Onderzoek

Minister Jeroen van Dijsselbloem noemt de onregelmatigheden bij Qbuzz/Abellio in een brief aan de Tweede Kamer ‘volstrekt onacceptabel’. Het onderzoek schetst volgens hem ‘een onthutsend beeld van de cultuur, het beoordelingsvermogen en de integriteit van de betrokken Qbuzz-bestuurders en de andere betrokken medewerkers’.

Dijsselbloem vindt net als Lageirse dat de NS-directie adequaat heeft gereageerd door direct een onderzoek in te stellen en is positief over de openheid daarin. “Vanzelfsprekend zal ik in nauw contact blijven met NS omtrent de opzet, voortgang en de uitkomsten van de analyse naar de interne regels en hun effectiviteit en de daaruit te treffen maatregelen”, aldus de bewindsman.

Vertrouwelijke informatie

NS maakte dinsdag bekend dat twee bestuurders van Qbuzz/Abellio zijn op non-actief gesteld omdat zijn vertrouwelijke informatie hebben ontvangen van een ex-medewerker van Veolia Transport Nederland. Dat bleek uit een onderzoek dat was ingesteld door NS. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat Qbuzz de voormalige werknemer van Veolia, die nog gebonden was aan een concurrentiebeding, via een tussenpersoon heeft ingehuurd.

De Veolia-medewerker is omstreeks begin februari 2014 door Qbuzz in het bezit gesteld – onder een andere naam – van een telefoon en een emailaccount bij Qbuzz, dus nog voor de datum van 1 mei 2014 waarop hij ontslag nam bij Veolia. Zowel voor als na zijn ontslag bij Veolia heeft de betrokken medewerker informatie over Veolia gedeeld met het biedingsteam van Qbuzz. Deze informatiedeling vond plaats zowel op eigen initiatief als op verzoek.

Biedingsteam

Uit het onderzoek is verder gebleken dat de medewerker feitelijk deel uitmaakte van het biedingsteam van Qbuzz. Zo nam hij deel aan de tendersessies van het biedingsteam, schreef mee aan de offerte voor de bieding en nam deel aan workshops.

NS heeft de Provincie Limburg op de hoogte gesteld van de onregelmatigheden en daarbij aangegeven de gevolgen te zullen aanvaarden. “Een eventueel besluit van de Provincie Limburg om Abellio Limburg uit te sluiten van de aanbesteding zal door NS volledig worden gerespecteerd”, meldt de NS.

Marieke van Gompel

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verbijstering over fraude bij Limburgse OV-concessie | OVPro.nl