NS, campagne, tegen geweld tegen personeel

Stationsverbod voor overlastgevers per 1 mei van kracht

NS, campagne, tegen geweld tegen personeel

Mensen die overlast veroorzaken op stations kunnen vanaf vrijdag 1 mei een verblijfsverbod krijgen. Overlastgevers die een dergelijk verbod hebben gekregen, mogen niet langer op het station en de daarbij horende voorzieningen, zoals perrons, trappen, tunnels en liften rondhangen. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu voert de maatregel versneld in na diverse geweldsincidenten in het openbaar vervoer.

De bewindsvrouw legt uit: “Met deze wetswijziging is het voor vervoerders mogelijk om op te treden tegen overlastgevers, ook als deze niet met het openbaar vervoer reizen. Denk bijvoorbeeld aan drugsdealers. Deze maatregel moet een bijdrage leveren aan een prettig verblijf op de stations en aan een veilige reis voor passagiers en personeel.”

Boete

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van vervoerders kunnen het verblijfsverbod voor bepaalde tijd opleggen aan mensen die onrust stoken, ongeacht of zij van plan zijn gebruik te maken van het OV. Naar verwachting gaat het om tientallen mensen per jaar. De overtreding van het verbod wordt strafbaar. Overtreders riskeren een hechtenis van ten hoogste twee maanden of een geldboete van 4.050 euro.

Momenteel hebben vervoerders al de mogelijkheid om overlastgevers een reisverbod op te leggen voor tram, trein, bus of metro. De wet- en regelgeving bood echter onvoldoende mogelijkheden om op te treden tegen overlastgevers op stations. Eerder stemde de ministerraad al in met dit voorstel van de staatssecretaris.

Veiligheid

Op 11 maart hebben NS, ProRail, vakbonden en diverse ministeries afspraken gemaakt, die moeten zorgen voor meer veiligheid in het openbaar vervoer. Zo komt er meer personeel op late treinen van NS en wordt de toegangscontrole op stations uitgebreid. Bijna zestig procent van de daders van agressie zijn zwartrijders. Daarom moeten de toegangspoortjes op stations zo snel mogelijk sluiten om zwartrijden te verminderen. Mansveld heeft gemeenten opgeroepen voortvarend mee te werken met NS om dit mogelijk te maken.

Ook andere vervoerders hebben plannen om verboden uit te delen aan wie zich agressief gedraagt. Arriva, Connexxion en Syntus gaan medio mei werken met reizigersverboden in de provincies Gelderland en Overijssel. Als het beleid bevalt, is uitbreiding naar andere regio’s een serieuze optie.

Lees ook: Arriva, Connexxion en Syntus gaan agressieve reizigers weren

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.