Station, Houthem-St. Gerlach, Limburg

Houten stationsgebouw Limburg wordt vakantiewoning

Het enige nog resterende volledig houten stationsgebouw in Nederland is van de sloop gered door er een vakantiewoning van te maken. Het gaat om het voormalige station Houthem-St. Gerlach in Zuid-Limburg. Vastgoedondernemer Marco van der Wal uit Geleen die ervoor zorgde dat het gebouw behouden blijft, krijgt hier op 20 mei de Pieter van Vollenhovenprijs voor.

Van der Wal wist met zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen iedereen over de streep te trekken om het karakteristieke gebouw een nieuwe bestemming te geven.

Station

Het stationsgebouw in Houthem-St. Gerlach dateert uit 1903. Hoewel het beeldbepalend is en uniek in zijn soort, miste het een monumentenstatus en daardoor dreigde de sloop. Vastgoedondernemer Van der Wal uit Geleen gaf het gebouw een nieuwe bestemming. Samen met de lokale gemeenschap wist hij iedereen enthousiast te maken en kreeg hij de medewerking van NS, ProRail, de dorpsraad, de gemeente Valkenburg en de eigenaar van de aangrenzende grond.

Het enthousiasme en doorzettingsvermogen van Van der Wal is voor de jury van de Pieter van Vollenhovenprijs doorslaggevend geweest om de prijs aan dit project toe te kennen. Daarnaast is de jury ook onder de indruk van het eindresultaat. Het oude station is op een prachtige wijze behouden en in een landschappelijke stijl heringericht, aldus de jury.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Houten stationsgebouw Limburg wordt vakantiewoning | OVPro.nl
Station, Houthem-St. Gerlach, Limburg

Houten stationsgebouw Limburg wordt vakantiewoning

Het enige nog resterende volledig houten stationsgebouw in Nederland is van de sloop gered door er een vakantiewoning van te maken. Het gaat om het voormalige station Houthem-St. Gerlach in Zuid-Limburg. Vastgoedondernemer Marco van der Wal uit Geleen die ervoor zorgde dat het gebouw behouden blijft, krijgt hier op 20 mei de Pieter van Vollenhovenprijs voor.

Van der Wal wist met zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen iedereen over de streep te trekken om het karakteristieke gebouw een nieuwe bestemming te geven.

Station

Het stationsgebouw in Houthem-St. Gerlach dateert uit 1903. Hoewel het beeldbepalend is en uniek in zijn soort, miste het een monumentenstatus en daardoor dreigde de sloop. Vastgoedondernemer Van der Wal uit Geleen gaf het gebouw een nieuwe bestemming. Samen met de lokale gemeenschap wist hij iedereen enthousiast te maken en kreeg hij de medewerking van NS, ProRail, de dorpsraad, de gemeente Valkenburg en de eigenaar van de aangrenzende grond.

Het enthousiasme en doorzettingsvermogen van Van der Wal is voor de jury van de Pieter van Vollenhovenprijs doorslaggevend geweest om de prijs aan dit project toe te kennen. Daarnaast is de jury ook onder de indruk van het eindresultaat. Het oude station is op een prachtige wijze behouden en in een landschappelijke stijl heringericht, aldus de jury.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.