sprinter, SLT, NS, station, Breda,

NS bevestigt fraude door consultant bij aanbesteding Sprinters

sprinter, SLT, NS, station, Breda,

Onderzoek van NS heeft bevestigd dat een externe consultant medio 2012 vertrouwelijke documenten heeft verstrekt aan een medewerker van Bombardier. Ook is vastgesteld dat deze consultant hiervoor zevenduizend euro heeft ontvangen. Het verstrekken van de vertrouwelijke informatie gebeurde bij de aanbesteding van de Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) door NS. Volgens NS heeft uitgelekte informatie geen invloed gehad op de aanbesteding, omdat Bombardier uiteindelijk niet meedeed. Dat meldt het spoorbedrijf vrijdag.

“NS hanteert strakke normen voor integriteit. De geconstateerde praktijken zijn voor NS onacceptabel en in flagrante strijd met haar principes”, aldus de spoorvervoerder. In februari werd bekend dat NS een onderzoek had ingesteld, omdat het bedrijf vermoeden had van fraude.

Aankoop treinmaterieel

Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de consultant andere betalingen heeft ontvangen van Bombardier of van andere NS-leveranciers. Ook is uit het onderzoek niet dat de consultant zich op een andere manier niet integer heeft gedragen gedurende de tijd dat hij bij NS betrokken was.

Dit geldt ook voor de periode dat de consultant, als NS- medewerker en later als extern consultant, betrokken was bij de aankoop van de V250-trein van AnsaldoBreda, stelt NS. Daarom hebben de onderzoeksresultaten geen verdere consequenties voor afgeronde of lopende projecten voor aankoop van treinmaterieel.

Fraude

De consultant was in 2012 ten via zijn adviesbureau als leverancier verbonden aan NS. Het verstrekken van de vertrouwelijke informatie gebeurde bij de aanbesteding van de Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) door NS. Volgens NS heeft uitgelekte informatie geen invloed gehad op de aanbesteding, omdat Bombardier uiteindelijk niet meedeed.

Advocatenkantoor Houthoff Buruma voerde het onderzoek uit naar de onregelmatigheden.
Ook Bombardier laat een onderzoek naar de zaak uitvoeren. De treinfabrikant bevestigt dat de consultant de betreffende informatie tegen betaling heeft verschaft aan een werknemer van Bombardier. Ook dat onderzoek bevestigt dat deze informatie niet van invloed is geweest op het besluit van Bombardier niet deel te nemen aan de aanbesteding SNG.

Maatregelen

Bombardier geeft aan dat sprake is van schending van interne procedures en regels. Het neemt de kwestie hoog op en heeft laten weten het onderzoek binnenkort af te ronden en dan gepaste maatregelen te zullen nemen.

In februari zijn de contracten met de consultant direct opgeschort. Inmiddels zijn deze ontbonden.

Lees ook:

Mogelijke omkoping bij aanbesteding Sprinters

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.