gvb, google maps, reisinformatie

Google Maps toont voortaan actuele OV-reisinformatie

gvb, google maps, reisinformatie

Google geeft vanaf dinsdag actuele reisinformatie weer voor heel Nederland in Google Maps. Bij het opvragen van reisadvies via Maps en in de Google-app verschijnt informatie over vertragingen op routes en dienstregelingen van trein, bus, tram, metro en veerpont. Nederland is het eerste land waar deze dienst beschikbaar komt.

Deze update van Google Maps moet de nauwkeurigheid van het reisadvies in de toepassing sterk vergroten. Zo krijgen gebruikers van de app notificaties op basis van actuele reisinformatie voor woon- werkverkeer of andere geplande reizen. De OV-informatie is afkomstig van alle openbaar vervoerbedrijven in Nederland, waaronder GVB en NS. Ook werkt Google samen met partijen als OpenOV en 9292 om vervoersinformatie voor reizigers beschikbaar te maken.

De informatie is daarnaast beschikbaar in Google Now, de persoonlijke assistentiesoftware voor Android en iOS. Gebruikers krijgen een melding als ze hun plannen moeten wijzigen in verband met een vertraging of verstoring.

Realtime

“De applicatie die Google nu lanceert zien wij als een belangrijke stap in de ontwikkeling van een informatietechniek die het deur-tot-deur vervoer in één oogopslag inzichtelijk maakt”, zegt Alexandra van Huffelen, algemeen directeur van GVB. “Uiteindelijk moet reizigersinformatie zo goed worden dat je altijd en overal het beste reisadvies op maat krijgt met een combinatie van alle mogelijke vormen van mobiliteit: trein, tram, bus, metro, (deel)fiets, (deel)auto, taxi of lopen.”

Ook Hans Peters, commercieel directeur NS Reizigers is enthousiast: “Nu wordt ook in één oogopslag duidelijk welke optie het snelst is: het ov of de auto. Als NS zijn we er dan ook trots op dat we aan dit project, zelfs een wereldwijde Google-primeur, een bijdrage mogen leveren.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.