ICx, Siemens, Deutsche Bahn

Transportcommissie Europarlement pleit voor één ticketing-systeem

Er moet één Europees ticketing-systeem komen voor alle soorten openbaar vervoer, waarmee EU-burgers en toeristen van deur tot deur kunnen reizen, ook naar het buitenland. Daarnaast zouden reizigers te allen tijde over de juiste, up-to-date reisinformatie moeten beschikken. Dat is het advies van de Transportcommissie van het Europees Parlement aan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Daarmee is dit thema nadrukkelijk op de Europese agenda komen te staan.

In het rapport van de Transportcommissie formuleren de rapporteurs het toekomstbeeld van reizigers die op een enkel ticket van deur tot deur reizen, ongeacht of hun reis per bus, trein, tram, metro, vliegtuig of een combinatie daarvan voert. ‘First and last mile’ vervoersmethoden als carpooling, OV-fietsen en park-&-ride systemen horen daarbij. Vervoer over de landsgrenzen zou geen belemmering mogen opleveren.

Alle gegevens koppelen

Om dit ambitieuze vergezicht te realiseren, adviseren de rapporteurs de EU-lidstaten om alle regionale en nationale vertrekstaten, reisinformatie en spoorwijzigingen te koppelen in een slim systeem dat bovendien altijd up-to-date is. Uiteindelijk zou deze informatie beschikbaar moeten zijn voor reizigers uit alle lidstaten, zodat het makkelijker wordt over de grens te reizen op één ticket en met één reisschema. Kanttekening is dat de privacy van reizigers moet worden gewaarborgd.

De schrijvers van het rapport vinden dat de EU zich niet moet bemoeien met de precieze invulling van dergelijke systemen, omdat het technologische ontwikkelingen toch niet kan bijbenen. De rapporteurs laten innovatie wordt liever aan de markt over, maar roepen overheden op om bovengenoemde zaken een voorwaarde te laten zijn in tenders en aanbestedingsprocedures.

Auteur: Steven Don

1 reactie op “Transportcommissie Europarlement pleit voor één ticketing-systeem”

Sèbastiaan de Groot|02.06.15|23:03

Een Europese OV chipkaart lijkt me wel wat.
Gewoon met 1 kaart met trein.tram,bus,metro reizen.
En die ook in het buitenland geldig is.
Dus als de trein de grens over gaat dan moet je gewoon met je OV chipkaart de grens over kunnen gaan reizen en in het buitenland ook in en uitchacken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Transportcommissie Europarlement pleit voor één ticketing-systeem | OVPro.nl
ICx, Siemens, Deutsche Bahn

Transportcommissie Europarlement pleit voor één ticketing-systeem

Er moet één Europees ticketing-systeem komen voor alle soorten openbaar vervoer, waarmee EU-burgers en toeristen van deur tot deur kunnen reizen, ook naar het buitenland. Daarnaast zouden reizigers te allen tijde over de juiste, up-to-date reisinformatie moeten beschikken. Dat is het advies van de Transportcommissie van het Europees Parlement aan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Daarmee is dit thema nadrukkelijk op de Europese agenda komen te staan.

In het rapport van de Transportcommissie formuleren de rapporteurs het toekomstbeeld van reizigers die op een enkel ticket van deur tot deur reizen, ongeacht of hun reis per bus, trein, tram, metro, vliegtuig of een combinatie daarvan voert. ‘First and last mile’ vervoersmethoden als carpooling, OV-fietsen en park-&-ride systemen horen daarbij. Vervoer over de landsgrenzen zou geen belemmering mogen opleveren.

Alle gegevens koppelen

Om dit ambitieuze vergezicht te realiseren, adviseren de rapporteurs de EU-lidstaten om alle regionale en nationale vertrekstaten, reisinformatie en spoorwijzigingen te koppelen in een slim systeem dat bovendien altijd up-to-date is. Uiteindelijk zou deze informatie beschikbaar moeten zijn voor reizigers uit alle lidstaten, zodat het makkelijker wordt over de grens te reizen op één ticket en met één reisschema. Kanttekening is dat de privacy van reizigers moet worden gewaarborgd.

De schrijvers van het rapport vinden dat de EU zich niet moet bemoeien met de precieze invulling van dergelijke systemen, omdat het technologische ontwikkelingen toch niet kan bijbenen. De rapporteurs laten innovatie wordt liever aan de markt over, maar roepen overheden op om bovengenoemde zaken een voorwaarde te laten zijn in tenders en aanbestedingsprocedures.

Auteur: Steven Don

1 reactie op “Transportcommissie Europarlement pleit voor één ticketing-systeem”

Sèbastiaan de Groot|02.06.15|23:03

Een Europese OV chipkaart lijkt me wel wat.
Gewoon met 1 kaart met trein.tram,bus,metro reizen.
En die ook in het buitenland geldig is.
Dus als de trein de grens over gaat dan moet je gewoon met je OV chipkaart de grens over kunnen gaan reizen en in het buitenland ook in en uitchacken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.